Nieuwsbrief MBO

In deze nieuwsbrief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) houden wij je – door een selectie van het nieuws van de afgelopen periode – op de hoogte van ontwikkelingen in het beleid voor de sector mbo en de uitvoering van dit beleid. Zo vind je in deze nieuwsbrief onder meer berichten over MBOin2030, de verlenging van de Subsidieregeling nazorg mbo, de onlangs gepubliceerde nieuwe keuzedelen en certificaten en de maatschappelijke diensttijd (MDT). Ook stippen we enkele interessante evenementen en campagnes aan.

Het volgende nummer van deze nieuwsbrief verschijnt eind oktober 2022.

Doe mee aan de eerste MBOin2030-challenge en maak het mbo toekomstbestendig!

Wat is er nodig om het mbo toekomstbestendig te maken? Om die vraag te beantwoorden heeft OCW in 2019 het initiatief genomen voor co-creatie. In MBOin2030 werkt OCW met het bedrijfsleven, overheden en vele anderen aan het mbo van de toekomst. De komende tijd haalt MBOin2030 mooie initiatieven op uit de praktijk. Dit doe we aan de hand van challenges, waarvan de eerste nu online staat. Challenge #1 gaat over vernieuwende manieren van valideren. Doe mee en maak kans op een ontwikkelbudget van 25.000 euro!

Doe mee aan de eerste MBOin2030-challenge en maak het mbo toekomstbestendig!

Schrijf je nu in voor dag 2 van het Ontwikkeling Telt! Festival

Na de succesvolle eerste (online) editie in 2021, organiseren de Rijksoverheid en de SER ook dit jaar het Ontwikkeling Telt! Festival. Hét congres voor iedereen die zich inzet voor betere basisvaardigheden en een leven lang ontwikkelen. Dag 1 (online) zit er net op. Maar voor de fysieke dag, op 13 oktober in het Postillion Convention Centre in Den Haag, kun je je nog inschrijven! Deelname is gratis.

Schrijf je nu in voor dag 2 van het Ontwikkeling Telt! Festival

Gewijzigde wet- en regelgeving voor het mbo

Sinds 1 augustus zijn enkele regels voor het onderwijs gewijzigd. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen voor het mbo op een rij, waaronder een wijziging in de Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs en de wijzigingen ten aanzien van de referentieniveaus Nederlands taal en rekenen en het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB.

Gewijzigde wet- en regelgeving voor het mbo

Verlenging Subsidieregeling nazorg mbo

De Subsidieregeling nazorg mbo 2022/2023 wordt met een jaar verlengd. Scholen kunnen vanaf 31 november subsidie voor nazorg in 2023/2024 aanvragen. Het doel van deze subsidie is mbo-instellingen in staat te stellen nazorg te bieden na diplomering. Zij kunnen dan gediplomeerden met een moeilijke start op de arbeidsmarkt helpen bij de overstap naar werk of een vervolgopleiding. Voor deze aanvraagronde is er weer 10,5 miljoen beschikbaar gesteld.

Verlenging Subsidieregeling nazorg mbo

Er zijn weer nieuwe keuzedelen en certificaten gepubliceerd!

Deze zomer zijn er 10 nieuwe keuzedelen en 17 nieuwe certificaten (10 certificaten voor keuzedelen en 7 certificaten voor beroepsgerichte onderdelen) gepubliceerd in de Staatscourant. Ook is per 1 augustus 2022 een aantal certificaten wettelijke beroepsvereisten groen mbo vastgesteld vanwege de vernieuwde kwalificatie Bedrijfsleider Dierverzorging. De regeling is op 7 juli 2022 in de Staatscourant gepubliceerd.

Er zijn weer nieuwe keuzedelen en certificaten gepubliceerd!

Leeroverzicht.nl brengt meer dan 85.000 opleidingen en financiële regelingen bijeen

Na maanden van bouwen is het dan zover: Leeroverzicht.nl, het grootste onafhankelijke online overzicht van opleidingen en regelingen om die opleidingen te betalen gaat live. Minister Wiersma lanceert het Leeroverzicht.nl op 10 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het Leerwerkloket in Tilburg. Meer dan 85.000 opleidingen voor werkenden en werkzoekenden en vrijwel alle financiële regelingen staan bij elkaar op dit online platform. Het ministerie van OCW heeft het initiatief voor dit overzicht genomen om een leven lang ontwikkelen te stimuleren.

Leeroverzicht.nl brengt meer dan 85.000 opleidingen en financiële regelingen bijeen

Webinar over afschaffing onderwijsovereenkomst 6 oktober

Het ministerie van OCW en de MBO Raad organiseren op donderdag 6 oktober 2022 van 13.30 – 15.00 uur een webinar over de afschaffing van de onderwijsovereenkomst. Je krijgt onder andere te horen welke consequenties deze afschaffing heeft voor het aanmeld- en inschrijfproces van mbo-scholen. Deelnemen kan via dit inschrijfformulier.

Webinar over afschaffing onderwijsovereenkomst 6 oktober

Doe mee met MDT!

Wil jij je studenten de kans geven om zich breder te oriënteren op de samenleving? Om burgerschap en LOB te oefenen in de praktijk? Sluit je dan aan bij het brede netwerk van het MDT-programma (maatschappelijke diensttijd), waar we samenwerken aan talentontwikkeling, sociale cohesie en brede vorming van jongeren. Hiermee krijgen jouw studenten de kans om zich verder te ontwikkelen in samenwerking met andere jongeren en maatschappelijke organisaties.

Doe mee met MDT!

Aftellen tot de Week Tegen Pesten 2022

Het nieuwe studiejaar is begonnen en het is bijna zover... Maandag 26 september start de Week Tegen Pesten. Ook dit jaar heeft Stichting School & Veiligheid – de organisator van deze Week – weer een mooi, gratis aanbod waarmee scholen aan de slag kunnen. Uiteraard passend bij het thema van dit jaar: Grapje! Moet toch kunnen?!

Aftellen tot de Week Tegen Pesten 2022

Colofon

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Postbus 16375

2500 BJ Den Haag