Schrijf je nu in voor dag 2 van het Ontwikkeling Telt! Festival

Na de succesvolle eerste (online) editie in 2021, organiseren de Rijksoverheid en de SER ook dit jaar het Ontwikkeling Telt! Festival. Hét congres voor iedereen die zich inzet voor betere basisvaardigheden en een leven lang ontwikkelen. Dag 1 (online) zit er net op. Maar voor de fysieke dag, op 13 oktober in het Postillion Convention Centre in Den Haag, kun je je nog inschrijven! Deelname is gratis.

We zijn er trots op dat we bij het Ontwikkeling Telt! Festival zo bijzonder veel kennis kunnen ontsluiten en delen met jou. De eerste (online) dag is bij het verschijnen van deze nieuwsbrief net afgerond – een aantal sessies kun je terugkijken op de website. Maar de tweede congresdag, op 13 oktober, heeft eveneens een divers programma. Plaats van handeling is het Postillion Convention Centre in Den Haag. Dat betekent dat er een maximum aantal deelnemers is. Schrijf je dus snel in voor dit gratis festival, want vol = vol!

Drie thema's, ruim veertig deelsessies

Er staan deze dag drie relevante thema’s centraal: ‘Iedereen doet mee’, ‘Succesvol samenwerken’ en ‘Veranderende arbeidsmarkt & samenleving’. De fysieke dag start met keynote speaker Kim Putters, de nieuwe voorzitter van de SER. Daarna kan je kiezen uit ruim 40 deelsessies verdeeld over vier ronden. Zo kun je in de programmalijn ‘Succes samenwerken’ bijvoorbeeld naar ‘LLO & Basisvaardigheden’, een sessie waarin je met andere deelnemers ‘omgekeerd’ gaat brainstormen over de vraag hoe we de aanpak van laaggeletterdheid/basisvaardigheden en leven lang ontwikkelen zo ver mogelijk uit elkaar, maar ook weer naar elkaar toe kunnen brengen. Op deze creatieve manier vergaren we oplossingen om deze twee praktijken en beleidsterreinen juist meer met elkaar te integreren.

In de programmalijn ‘Veranderende arbeidsmarkt & samenleving’ kun je onder meer naar de workshop ‘Bouwstenen voor een stevige positie op de arbeidsmarkt met praktijkleren in het mbo’. Je leert hier hoe je praktijkleren in het mbo kunt inzetten om via korte om- en bijscholing een brug te slaan tussen de ervaring en kennis van een kandidaat en de openstaande vacature bij een werkgever.

Meer weten over het thema ‘Iedereen doet mee’? Breng dan bijvoorbeeld een bezoek aan de sessie ‘Is Nederland klaar voor het concept “life skills?”’ Dit concept is opgezet vanuit de European Skills Agenda en omvat niet alleen taal, rekenen en digitale vaardigheden, maar ook financiële, groene, gezondheids-, media-, burgerschaps- en (inter)persoonlijke vaardigheden. De life skills zijn daarmee relevant voor álle groepen in de samenleving, niet alleen voor de meest kwetsbaren. Een leven lang ontwikkelen geldt immers voor ons allemaal. Eerst zoomen we in deze sessie in op enkele Europese best practices. Daarna verkennen we in een interactieve werkvorm óf en hoe dit concept in Nederland kan worden toegepast en kansen biedt voor het bereiken en motiveren van volwassenen voor een leven lang ontwikkelen.

Apart inschrijven voor elke deelsessie

Meer informatie over deze en alle andere sessies vind je op de website van het Ontwikkeling Telt! Festival. Let wel: voor alle deelsessies op deze dag moet je je apart inschrijven. Wees er snel bij!

Het ‘Ontwikkeling Telt! Festival’ is een samenwerking van het actieprogramma Tel mee met Taal en het actieprogramma Leven Lang Ontwikkelen. Het actieprogramma Leven Lang Ontwikkelen is een samenwerking van de ministeries OCW, SZW, EZK en de SER. Tel mee met Taal is een actieprogramma van de ministeries OCW, BZK, SZW en VWS.