Nieuwsbrief Leven lang ontwikkelen mbo: brochure LLO, 230 miljoen in omscholing en meer

Voorwoord

De laatste maanden wordt er veel flexibiliteit van het onderwijs en van studenten gevraagd. Het coronavirus houdt ons bezig. Gelukkig weerhoudt het mbo-scholen er niet van onderwijs te blijven verzorgen aan studenten en werkenden. En gelukkig kan dat ook steeds vaker weer (deels) op school of in de praktijk. Flexibilisering van het onderwijs was al een thema in het mbo, maar is nu actueler dan ooit. Hoe speel je in op de vraag van bedrijven die mensen willen bijscholen als gevolg van de coronacrisis of van mensen die zichzelf willen laten omscholen? Dat vraagt veel flexibiliteit. Van het onderwijs, van de studenten, van het bedrijfsleven en van de overheid.

Wat opvalt is dat veel mbo-scholen de huidige tijd aangrijpen om het onderwijs door te ontwikkelen en nog verder te flexibiliseren. Er wordt steeds meer samengewerkt met het (lokale) bedrijfsleven en de overheden om beter in te spelen op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en de regio voor het opleiden van werkenden en werkzoekenden. Deze ontwikkeling moedigen we van harte aan. Met deze nieuwsbrief willen we je dan ook informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van leven lang ontwikkelen, waaronder de laatste steunmaatregelen die dit kabinet heeft aangekondigd voor het om- en opscholen van mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld werkloos zijn geworden.

Verder kun je in deze nieuwsbrief lezen over de brochure Ruimte in regels Leven lang ontwikkelen. Deze is vorige week gepubliceerd en wellicht al door een aantal van jullie gelezen. Het is een brochure geworden met veel bruikbare informatie voor mbo-scholen (bekostigd en niet- bekostigd) die werk willen maken van aantrekkelijke opleidingstrajecten voor volwassenen. Zonder de medewerking van de MBO Raad, de NRTO en een aantal professionals van een aantal mbo-instellingen hadden we dit niet voor elkaar gekregen. We danken hen dan ook voor hun inzet en betrokkenheid.

Daarnaast staan er in deze nieuwsbrief o.a. berichten over een recent onderzoek in opdracht van OCW naar de inzet van alumnibeleid voor LLO, nieuwe toekenningen vanuit de regeling flexibel mbo en onze vaste rubriek LLO in cijfers.

Veel leesplezier!

Bas Derks

Waarnemend directeur, directie Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwe brochure ‘Ruimte in regels’ voor een flexibel mbo-aanbod voor leven lang ontwikkelen

De nieuwe brochure ‘Ruimte in regels - een flexibel mbo-aanbod voor leven lang ontwikkelen’ geeft antwoorden op veelgehoorde vragen van docenten en beleidsmakers over maatwerkonderwijs voor volwassenen die werken of werk zoeken. In de brochure is informatie te vinden over de ruimte in de regels voor het mbo. Zowel voor bekostigde en niet-bekostigde mbo-instellingen. 

Nieuwe brochure ‘Ruimte in regels’ voor een flexibel mbo-aanbod voor leven lang ontwikkelen

Derde herstelpakket, jeugdwerkloosheid en praktijkleren in het mbo

De eerste twee crisispakketten waren gericht op de korte termijn (2020) en op het verminderen van de gevolgen van de crisis. Het derde crisispakket biedt een voortzetting van belangrijke onderdelen uit de eerdere pakketten, zoals de financiële steun voor ondernemers, ontwikkeladvies en online scholing. Daarnaast worden investeringen versneld en wordt de ondersteuning van mensen versterkt.

Derde herstelpakket, jeugdwerkloosheid en praktijkleren in het mbo

Meer flexibel onderwijs voor volwassenen in het mbo

Zes samenwerkingsprojecten van publieke en private mbo-instellingen krijgen circa € 2.9 miljoen voor het ontwikkelen van innovatieve en flexibele onderwijstrajecten voor werkenden en werkzoekenden. De subsidie draagt bij aan krachtenbundeling van publieke en private mbo-instellingen en een sterkere samenwerking met werkgevers, gemeenten, UWV en andere partners. Zo kan via bij- en omscholing worden gezorgd voor een betere aansluiting van het onderwijs op de regionale arbeidsmarkt.

Meer flexibel onderwijs voor volwassenen in het mbo

Onderzoek alumni en LLO

Steeds meer mbo-scholen hebben ambities op het gebied van alumnibeleid en zien de toegevoegde waarde hiervan voor het bevorderen van een leven lang ontwikkelen. Tegelijkertijd zijn veel scholen nog zoekende: hoe kun je alumni het beste bereiken? En hoe ontwikkel je een duurzame, wederkerige relatie? Om scholen te ondersteunen bij het (door-)ontwikkelen van hun alumnibeleid, heeft het Actieprogramma LLO mbo van OCW een kleinschalig marktonderzoek naar alumni en LLO uitgezet. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens de succesvolle themabijeenkomst Alumnibeleid en LLO: ‘Binden en Boeien’ op 22 september jl. en terug te vinden op de website van het Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen.

Onderzoek alumni en LLO

Internationale ontwikkelingen LLO

Leven lang ontwikkelen (LLO) staat ook in Europees verband volop in de belangstelling. Op 1 juli 2020 heeft de Europese Commissie een Europese Vaardighedenagenda en een voorstel voor een Raadsaanbeveling mbo gepubliceerd. De initiatieven gaan onder andere in op de groene en digitale transities en het herstel van de sociaaleconomische gevolgen van de coronacrisis. Op 4 september is er een kabinetsreactie op de initiatieven naar de Tweede Kamer verstuurd, met een overwegend positief oordeel.  Zie BNC-Fiches: vaardighedenagenda en BNC-Fiches Raadsaanbeveling beroepsonderwijs.

Internationale ontwikkelingen LLO

LLO in cijfers: op- en omscholing onder volwassenen

Mbo-studenten van 25 jaar en ouder die weer een opleiding zijn gaan volgen kiezen vaak voor een opleiding op een hoger niveau. Er zit hierin wel een groot verschil tussen de niveaus. Ruim de helft van de studenten van 25 jaar en ouder op niveau 4 kiest een opleiding op een hoger niveau dan hun vorige opleiding. Terwijl de oudere studenten op niveau 2 zich relatief vaak laten omscholen.

LLO in cijfers: op- en omscholing onder volwassenen