Nieuwsbrief Leven lang ontwikkelen: steunmaatregelen, brochure LLO en meer

Onverwachte gebeurtenissen. Ze zijn veelvoorkomend, maar in deze omvang ongekend. De afgelopen maanden is er door de mbo-scholen hard gewerkt om het onderwijs – zowel voor jongeren, als volwassenen – zo goed mogelijk door te laten gaan en studenten zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Wij hebben veel waardering en respect voor de wijze waarop dit is gebeurd.

Hoewel de situatie nog lang niet normaal is, wordt wel steeds duidelijker dat LLO belangrijker is dan ooit. Door de coronacrisis verandert de arbeidsmarkt in een nog hogere versnelling en wordt bij- en omscholing des te urgenter. Het stimuleren en faciliteren van LLO is een gedeelde verantwoordelijkheid, van onder meer overheid, onderwijs, bedrijfsleven en individuen.

In deze nieuwsbrief staat informatie over een aantal steunmaatregelen van het kabinet. Ook lees je onder andere over het servicedocument Aanpak corona mbo, de subsidieregeling Flexibel mbo voor volwassenen en cijfermatige ontwikkelingen in onze vaste rubriek Feiten en cijfers LLO. Bovendien is er actuele informatie over de nieuw te publiceren brochure: Ruimte in regels Leven lang ontwikkelen. Een brochure die mede naar aanleiding van de vele fysieke én digitale gesprekken met jullie wordt ontwikkeld en waarbij een aantal van jullie betrokken is bij de totstandkoming. En dat vinden we waardevol. Net zoals dat voor LLO in brede zin het geval is, geldt immers ook hier: sámen komen we tot het beste resultaat.

Veel leesplezier en alvast een heel fijne vakantie!

Bas Derks

Waarnemend directeur, directie Middelbaar Beroepsonderwijs

Servicedocument 3.0 aanpak corona mbo

Op 20 april 2020 is de derde versie van het servicedocument COVID-19 aanpak mbo gepubliceerd. In dit document is de te volgen werkwijze opgenomen voor mbo-scholen en hun partners om het onderwijs zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. Het servicedocument is opgesteld in nauwe samenwerking met de MBO Raad, NRTO, JOB, de vakbonden en de Onderwijsinspectie, en met betrokkenheid van de SBB. Daarnaast is er een handreiking Verantwoord Diplomabesluit gepubliceerd om scholen handvatten te bieden bij het diplomeren. Beide documenten zijn te vinden op de websites van de MBO Raad en het Kennispunt onderwijs & examinering.

Servicedocument 3.0 aanpak corona mbo

Nederland Leert Door: scholing belangrijk onderdeel van nieuw economisch noodpakket

Om de samenleving te ondersteunen ten tijde van de coronacrisis en om werkgelegenheid te behouden, kwam het kabinet in maart dit jaar met een economisch noodpakket. Dit noodpakket voorzag de afgelopen maanden in een grote behoefte. Maar hoewel het noodpakket bijna afloopt, is de situatie nog lang niet normaal. Het kabinet heeft daarom besloten om het pakket te verlengen met nog eens drie maanden. Het hoofddoel blijft hetzelfde: werkgelegenheid en inkomens beschermen. Maar wel met een aantal aanpassingen, waaronder aandacht voor om- en bijscholing voor iedereen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt (werkenden, werkzoekenden, flexwerkers, zzp’ers, etc.).

Nederland Leert Door: scholing belangrijk onderdeel van nieuw economisch noodpakket

Praktijkleren mbo in tijden van corona

De coronacrisis heeft veel impact op de beschikbaarheid van het aantal stages en leerbanen. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil ervoor zorgen dat toch zoveel mogelijk stages en leerbanen voor aankomend schooljaar behouden blijven. Het streven is om voor iedereen in het mbo een stage of leerbaan beschikbaar te hebben. Voor jongeren, maar ook werkenden en werkzoekenden die zich met praktijkleren mbo willen om-, op- of bijscholen.

Praktijkleren mbo in tijden van corona

Meer flexibel onderwijs voor volwassenen in het mbo

In het kader van de subsidieregeling ‘Flexibel mbo voor volwassenen,’ krijgen vier samenwerkingsprojecten van publieke en private mbo-scholen circa 1.7 miljoen om een passend, flexibel en innovatief onderwijsaanbod voor werkenden en werkzoekenden te ontwikkelen. Afgelopen mei zijn de eerste vier succesvolle aanvragers samengekomen tijdens een digitale startbijeenkomst voor het lerend netwerk van de regeling. Daarnaast hebben verschillende mbo-scholen een startsubsidie ontvangen voor het zoeken van een samenwerkingspartner en het maken van een begin met de planvorming.

Meer flexibel onderwijs voor volwassenen in het mbo

In de maak: brochure Ruimte in regels Leven lang ontwikkelen

In navolging van de brochure Ruimte in regels in het mbo werkt OCW nu samen met verschillende partners aan een nieuwe brochure: Ruimte in regels Leven lang ontwikkelen. Deze keer specifiek gericht op maatwerk bij het onderwijs aan volwassenen. 

We hopen dat deze brochure helder maakt waar de ruimte zit. En vooral: dat die ruimte optimaal wordt benut voor innovatief onderwijs op maat. Aanleiding voor deze brochure is dat mbo-instellingen steeds meer onderwijs aanbieden voor werkenden en werkzoekenden. Daarbij komen heel specifieke vragen om de hoek kijken, die in de algemene brochure Ruimte in regels in het mbo uit 2018 niet (uitgebreid genoeg) aan bod komen. Daarnaast wordt in de loop van juli ook een update van thema 2 van de Notitie Helderheid (investeren van publieke middelen in private activiteiten) gepubliceerd.

In de maak: brochure Ruimte in regels Leven lang ontwikkelen

Terugblik online Themabijeenkomst ‘Derde Leerweg, route naar werk’

Op 23 juni jl. was de eerste webinar in coronatijd van het Kennispunt MBO LLO, met acht sprekers en 115 deelnemers van mbo-scholen. Tijdens deze themabijeenkomst werd ingegaan op het bieden van maatwerkonderwijs aan volwassenen. In verschillende deelsessies vonden presentaties plaats door het ministerie van OCW, de MBO Raad, het Albeda College, het ROC Mondriaan en het ROC van Twente. Op de website van het Kennispunt MBO LLO is alle informatie terug te vinden, inclusief de presentaties.

Meer bekendheid voor het levenlanglerenkrediet

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Daarom kan iedereen tot 56 jaar die een voltijd- of deeltijdopleiding aan een hogeschool of universiteit volgt, of een bol-opleiding aan het mbo, en die geen recht (meer) heeft op reguliere studiefinanciering, onder voorwaarden bij DUO geld lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen: het levenlanglerenkrediet. De komende periode wil DUO hier samen met verschillende partners graag meer bekendheid aan geven. Jij kunt hierbij helpen.

Meer bekendheid voor het levenlanglerenkrediet

LLO in cijfers: aantal volwassenen (25+) in het mbo blijft stijgen

Nieuwe cijfers voor het schooljaar 2019/2020 laten zien dat het aantal 25-plussers in het mbo verder is gestegen t.o.v. vorig jaar. Inmiddels zijn er ruim 88.000 mbo-studenten van 25 jaar en ouder ingeschreven op een formele mbo-opleiding (bekostigd en niet-bekostigd). Een jaar eerder was dit nog ca. 82.300.

LLO in cijfers: aantal volwassenen (25+) in het mbo blijft stijgen