Wie wordt het mbo-onderwijsteam van het jaar?

Studiekeuzetool op onderwijsbeurzen

Ook dit studiejaar staat de mbo-portal voor studie- en beroepskeuze KiesMBO.nl op verschillende onderwijsbeurzen. Op de stand ‘Voorspel je toekomst’ kunnen aankomend studenten op futuristische wijze hun hand laten lezen, waarna ze met een adviseur praktijkleren van SBB in gesprek gaan over hun toekomst. Op deze manier komen ze meer te weten over de verschillende sectoren in het mbo en kunnen studenten kennismaken met erkende leerbedrijven.

Kies mbo

Onderzoek naar examinering in het buitenland: doe je ook mee?

Studenten die kiezen voor een internationale stage, willen ook graag in het buitenland een examen kunnen afleggen. En dat kan! We zijn erg benieuwd hoeveel studenten in het buitenland een examen afleggen. Om de huidige situatie van examinering in het mbo in het buitenland in kaart te brengen, wordt daarom een nulmeting uitgevoerd.

Onderzoek naar examinering in het buitenland: doe je ook mee?

Mbo-studenten HMC Rotterdam ontwerpen ScienceMakers Award 2019

Op woensdag 2 oktober 2019 vindt de vijfde editie van de ScienceMakers Awards plaats, bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Tijdens dit event worden zo’n 170 jongeren (10-18 jaar) gehuldigd voor hun prestatie in een nationale of internationale wedstrijd op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De award is ontworpen door studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam.

Mbo-studenten HMC Rotterdam ontwerpen ScienceMakers Award 2019

Dreiging op school? Meld het meteen

Als er een dreiging plaatsvindt op school, is dat schrikken voor iedereen. Natuurlijk hoopt iedereen dat het nooit gebeurt. Als er toch iets voorvalt, is het belangrijk om voorbereid te zijn. De allereerste stap is altijd dat u melding doet van de dreiging. Dat kan via 112 of via uw contactpersoon bij de politie. Zorg dat u en uw team weten hoe te handelen als zoiets gebeurt en bespreek dit met elkaar.

Op de website van Stichting School en Veiligheid vindt u meer informatie over wat u moet doen bij een dreiging.

Veiligheid in de klas

Minister Slob was maandag 23 september bij de opening van de Week Tegen Pesten 2019. Met dit jaar als thema: Wees een held, met elkaar. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen. Over dit belangrijke thema ging de minister vervolgens in gesprek met Marije van de Sande – adviseur Pesten bij de Stichting School en Veiligheid en inititatiefnemer van de Week tegen Pesten. Hier kun je de Slobcast terug horen: via Soundcloud of via
Spotify.

Week tegen pesten

Kom je ook naar de Dag van het mbo op 18 november?

Op de Dag van het mbo laten het ministerie van OCW, de MBO Raad, SBB en de MBO Academie, zien wat het beroepsonderwijs te bieden heeft. Dit doen we door de mensen die elke dag het mbo ‘maken’ samen te brengen: van docenten, instructeurs en studenten tot bestuurders, ondernemers en politici.

Maandag 18 november om 08.30 uur opent Theater Orpheus in Apeldoorn de deuren. Rond 17.00 uur begint het feestelijke gala waarin het beste leerbedrijf, de beste praktijkopleider en de landelijke ambassadeur mbo worden bekendgemaakt.

Dag van het mbo 2019

Mbo-kampioenen schitteren op Prinsjesdag

Op de basisschool wisten ze al wat ze wilden worden. Esmé Hemmes uit Drenthe droomde van een toekomst als schoonheidsspecialiste en Esra van der Meer uit Friesland ging voor het kappersvak. Esra is inmiddels nationaal kampioen en allebei namen ze zelfs deel aan WorldSkills. 17 september demonstreerden ze hun vaardigheden aan Haagse politici.

Lees verder via s-bb.nl en WorldSkills Netherlands

Het WK voor beroepen in Rusland

13 medals of excellence. Dat is de mooie oogst van Team Nederland tijdens WorldSkills. De beste score van Nederland werd behaald door mbo-student Jasper Olthuis uit ’t Harde. Hij mag zich ‘Best of Nation WorldSkills 2019’ noemen. Naast aandacht in de media, konden de vakmensen van de toekomst rekenen op belangstelling van 400.000 bezoekers. Het WK voor beroepen vond plaats van 22 t/m 27 augustus in Kazan.

MBO Brigade kijkt terug op zinvolle tweede broedplaats

De MBO Brigade zoekt samen met onderwijsteams naar ruimte in regels en máákt deze ruimte, waar nodig. Tijdens de tweede broedplaats (een bijeenkomst waar  docenten, bestuurders, beleidsmakers en andere mbo-enthousiastelingen samenkomen) van de MBO Brigade, hebben vijf mensen uit het mbo hun innovatievraagstuk gedeeld.

MBO Brigade kijkt terug op zinvolle tweede broedplaats

MBO brigade logo

Minister roept scholen op tot meer innovatie

Het beroepsonderwijs in Nederland is misschien wel het beste van de wereld. Toch is innovatie van het onderwijs hard nodig. Minister Van Engelshoven heeft dan ook een duidelijke oproep aan de scholen: ‘Lef om te innoveren. Dat is wat ik u toewens!’

Lees meer over de nationale opening van het mbo-jaar op de websites van MBO today en de MBO Raad.

Tweede Kamerbrieven

Colofon

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Postbus 16375

2500 BJ Den Haag