Werkagenda en stagepact: samen aan de slag

Met de werkagenda mbo richten het ministerie van OCW, JOB, BVMBO, de MBO Raad, NRTO, VNO-NCW/MKB Nederland, VNG en SBB zich op drie gezamenlijke prioriteiten voor de komende jaren: het bevorderen van kansengelijkheid, het verbeteren van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en het versterken van kwaliteit, onderzoek en innovatie. Voor elke prioriteit zijn doelstellingen gesteld en acties afgesproken waar de betrokken partijen mee aan de slag gaan. Voor de doelstelling over stages zijn in het stagepact o.a. afspraken gemaakt over de noodzakelijke aanpak van stagediscriminatie. Wat is er sinds de ondertekening gebeurd, en wat staat er gepland voor de komende periode?

De ondertekening van de werkagenda en het stagepact was pas het begin. De bijdrage van alle partners blijft onverminderd belangrijk om de werkagenda en het stagepact uit te voeren, om zo daadwerkelijk resultaat te boeken. De afgelopen periode zijn de betrokken partijen dan ook aan de slag gegaan met de uitvoering van de werkagenda, ieder op eigen wijze en vanuit zijn eigen rol.

Wie doet wat?

  • Studentenorganisatie JOB MBO heeft voor studenten(raden) een overzichtelijke flyer gemaakt.
  • Het ministerie van OCW heeft diverse webinars georganiseerd over de Regeling kwaliteitsafspraken mbo 2024–2027  en bijeenkomsten georganiseerd speciaal voor ondernemingsraden en studentenraden.
  • Ook was het ministerie te gast bij een informatiesessie voor de leden van de MBO Raad, om daar een presentatie over de werkagenda te geven.
  • De Commissie Kwaliteitsafspraken MBO (CKMBO) organiseerde diverse schrijverssessies om uitleg te geven over de kwaliteitsagenda, en een bespreekuur over de positie van practoraten daarin. Een overzicht van de veelgestelde vragen tijdens die sessies is hier te vinden.
  • Ook lokaal waren er mooie initiatieven. Zo vroeg de gemeente Rotterdam mbo-studenten om ideeën: hoe kunnen we van Rotterdam meer een mbo-studentenstad maken? Dit leverde mooie input op voor de kwaliteitsagenda’s van de onderwijsinstellingen.

Agenda

Ook de komende periode staan er diverse activiteiten op het programma. Zo organiseert de CKMBO in mei diverse online (be)spreekuren om scholen te ondersteunen bij het opstellen van de kwaliteitsagenda. Tijdens de sessie kunnen scholen vragen stellen, specifieke thema’s bespreken en goede ideeën met elkaar delen. Aanmelden kan via de website van het CKMBO. De eerstvolgende sessies staan gepland op:

  • 8 mei              Algemeen (be)spreekuur
  • 11 mei             Gelijke behandeling mbo-student
  • 15 mei             Algemeen (be)spreekuur
  • 22 mei             Algemeen (be)spreekuur

Op 8 mei organiseert JOB MBO een dag voor studentenraden over de kwaliteitsafspraken.

Op 25 mei 2023 organiseren het ministerie van OCW en het ministerie van SZW, het Stagepact Event; een werkconferentie om met elkaar handen en voeten te geven aan de afspraken uit het Stagepact. Meer informatie over het programma en het aanmeldformulier vind je hier.