COVID-19: draaiboeken en zelftesten

De besmettingscijfers stijgen helaas weer. Het naleven van de basisadviezen is daarom extra belangrijk, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Op dit moment is er geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. Wel is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt op een virusopleving. Daarom is gevraagd aan scholen voor po en vo om voor 1 oktober een draaiboek te maken.

Het is daarnaast nog steeds mogelijk om zelftesten aan te vragen, om te gebruiken bij symptomen van corona.

Draaiboeken COVID-19 op school

Een nieuwe sluiting van scholen moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat is het uitgangspunt van het sectorplan COVID-19 voor het funderend onderwijs dat voor de zomervakantie is gepubliceerd. Het sectorplan bevat een leidraad voor schoolbesturen en scholen, zodat zij weten op welke scenario’s zij zich kunnen voorbereiden om veilig en verantwoord onderwijs te kunnen geven. Het sectorplan geeft richting en biedt daarnaast ook ruimte voor maatwerk.

Scholen en schoolbesturen is gevraagd dit voor 1 oktober te vertalen in een draaiboek voor hun eigen schoolcontext en locatie(s), om zo goed voorbereid te zijn op een verdere opleving van het virus. Heeft u dit nog niet gedaan, doe dit dan alsnog op korte termijn. Hiervoor zijn modeldraaiboeken beschikbaar op de website van de PO-Raad en de VO-raad.

Scholen dienen bij op- en afschaling binnen een werkweek de bij het nieuwe scenario passende maatregelen uit het draaiboek in te voeren. Om snelle wisselingen te voorkomen zijn de nieuwe maatregelen vervolgens minimaal twee weken geldig.

Zelftesten

Het is nog steeds mogelijk om zelftesten aan te vragen. Hiermee kunnen scholen besmettingen snel opsporen om zo uitbraken van het virus en lesuitval zoveel mogelijk te beperken. De zelftesten zijn alleen bedoeld voor gebruik door leraren en leerlingen bij symptomen van corona. Testen zonder klachten is niet meer nodig.

Meer informatie over het aanvragen en leveren van zelftesten voor scholen vindt u hier.