Nieuwsflits VO: Versoepeling quarantaineregels in het onderwijs

Leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs hoeven vanaf woensdag 26 januari niet meer standaard in quarantaine als zij in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Dit zorgt ervoor dat leerlingen meer fysiek les kunnen krijgen.

Veilig les op school

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs): ,,De quarantaineregels pakten dramatisch uit in het onderwijs. We zagen dat veel klassen en leraren naar huis moesten, omdat er drie of meer besmettingen waren binnen zeven dagen. Terwijl het juist belangrijk is dat kinderen en jongeren les op school blijven krijgen, dat is het beste voor ze. Uiteraard alleen als dat veilig kan en je geen klachten of positieve test hebt. Daarom blijft het belangrijk om te zelftesten, mondkapjes te dragen in de gang en te zorgen voor frisse lucht en ventilatie. Samen met leerlingen, ouders en scholen houden dit scherp in de gaten.”

Regels op school

De volgende regels blijven van kracht in het voortgezet onderwijs:

  • Leerlingen met neusverkoudheid of andere coronaklachten doen een zelftest. Als de test positief is, gaan ze naar de GGD-teststraat en blijven thuis. Met een negatieve zelftest mag je naar school, maar het dringende advies is wel om bij klachten dagelijks een zelftest te doen.
  • Voor onderwijspersoneel gelden de quarantaineregels voor volwassenen. Zij hoeven niet in quarantaine als zij in de afgelopen 8 weken positief getest zijn en geen klachten hebben, of meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben. Als ze wel wat klachten hebben, maar een negatieve zelftest, kunnen zij eveneens naar school komen.
  • Scholen hanteren looproutes in de gang, spreiden pauzes en proberen contacten tussen verschillende schoolklassen te vermijden. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school.
  • Leerlingen en onderwijspersoneel dragen mondkapjes in de gang.  
  • Voor alle leerlingen en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen. Als de zelftest positief is, blijft de leerling of leraar thuis en laat zich testen in de GDD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Personen die in de afgelopen 8 weken positief getest zijn, hoeven geen zelftest te doen.
  • Daarnaast gelden in de scholen nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), er wordt gezorgd voor goede ventilatie, ouders komen niet het schoolgebouw in en vergaderingen zijn online.

De lokale GGD kan altijd aanvullende adviezen geven aan een school, bijvoorbeeld over quarantaine bij een grote uitbraak van het coronavirus.

Uitzondering quarantaineadvies werknemers met essentiële rol in het onderwijs

Voor werknemers met een essentiële rol in het onderwijs, of in een uitzonderlijke situatie, kan een uitzondering worden gemaakt op de quarantaineregels, als de werknemer geen klachten heeft. Dit kan alleen in goed overleg tussen werkgever en werknemer en onder strenge voorwaarden, zoals dagelijks zelftesten. Als de werknemer alsnog klachten ontwikkelt, gaat deze onmiddellijk naar huis en neemt een test af.