Nieuwsflits VO: Voortgezet onderwijs vanaf 20 december gesloten

Vanaf maandag 20 december 2021 tot en met 9 januari 2022 zijn de scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs dicht. Scholen en instellingen zijn niet verplicht om in die week voorafgaand aan de kerstvakantie afstandsonderwijs te verzorgen.

Uitzonderingen

  • Scholen mogen onderwijs verzorgen aan leerlingen in een kwetsbare positie en leerlingen die praktijkgerichte vakken volgen in het vmbo, praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs.
  • Schoolexamens voor (voor-)examenleerlingen moeten doorgaan.
  • Daarnaast mogen scholen het onderwijs aan examenleerlingen voortzetten.

Andere regels voor middelbare scholen tijdens de lockdown

  • Scholen zijn niet verplicht om aan de overige leerlingen afstandsonderwijs te verzorgen.
  • Voor leerlingen en onderwijspersoneel dat wel op school is blijven de huidige coronamaatregelen gelden, zoals mondkapjes in de gangen en twee keer per week preventief zelftesten.

Scholen in het voortgezet onderwijs krijgen maandag 20 december de tijd om de uitzonderingen goed in te regelen.

Heropening of les op afstand vanaf 10 januari

Het uitgangspunt is dat het onderwijs op 10 januari 2022 weer open kan. Mocht fysiek onderwijs nog niet mogelijk zijn, dan zal er les op afstand gegeven moeten worden. Het kabinet vraagt scholen zich hier voor de zekerheid op voor te bereiden.

Hierover neemt het kabinet uiterlijk 3 januari 2022 een besluit. Zodra het verantwoord is, gaat het onderwijs weer open. Omdat dit heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.