Hoe maak je lesmateriaal van het nieuwe curriculum?

Vanaf 2025 worden er nieuwe kerndoelen en examenprogramma’s opgeleverd voor het primair en voortgezet onderwijs. Daar moet tijdig kwalitatief goed lesmateriaal voor komen. Om daarbij te helpen biedt het ministerie van OCW informatie over het proces en de planning. Ook geeft een coalitie van onderwijsorganisaties suggesties over waaraan goed lesmateriaal moet voldoen.

Maak jij zelf lesmateriaal, of ken je iemand die dat doet? Onderstaande informatie helpt om dit lesmateriaal tijdig bij te stellen op basis van het nieuwe curriculum.

Nieuw curriculum vertalen naar lesmateriaal

De definitieve conceptkerndoelen voor Nederlands en rekenen en wiskunde zijn inmiddels opgeleverd en zullen naar verwachting in augustus 2026 wettelijk zijn vastgelegd. De kerndoelen voor de overige leergebieden volgen later dit jaar en worden naar verwachting in augustus 2027 wettelijke vastgelegd. In de komende jaren volgen de geactualiseerde examenprogramma’s. Hiermee komt de curriculumherziening in een nieuwe fase: de implementatie. Scholen kunnen aan de slag met het geactualiseerde curriculum. Voor een succesvolle implementatie van de kerndoelen en examenprogramma’s is goed lesmateriaal nodig. Dat kan door veel partijen worden ontwikkeld: van grote uitgevers, tot kleine educatieve programma’s en uiteraard ook door leraren zelf, die eigen of open materiaal ontwikkelen.

Oproep aan álle leermiddelenmakers

Het ministerie van OCW roept alle leermiddelenmakers op om tijdig aan de slag te gaan met de vertaling van de nieuwe kerndoelen naar hun lesmateriaal. Om hen in staat te stellen hun materiaal te actualiseren, heeft het ministerie van OCW een brief gepubliceerd met informatie over de inhoud van het nieuwe curriculum en de bijbehorende planning. Hierin staat onder andere:

  • Wat het nieuwe curriculum precies inhoudt: wat is wettelijk verplicht en wat niet?
  • Wat het verschil is met het oude curriculum: hoe moet ik de nieuwe doelen lezen?
  • Wat de planning is: wanneer mogen leraren er wat mee en wanneer moeten zij dat?
  • Hoe de implementatie vorm krijgt: hoe worden leraren en schoolleiders hierbij geholpen?

Uitgeverijen, maar ook leraren die zelf of open lesmateriaal maken, kunnen deze informatie benutten voor het bijstellen van dit eigen lesmateriaal. Het ministerie deelt de brief daarom breed.

De brief aan leermiddelenmakers staat op de website van de Rijksoverheid.

Tijdig en kwalitatief lesmateriaal

Het is belangrijk dat nieuw lesmateriaal niet alleen op tijd is ontwikkeld, maar dat het ook kwalitatief goed is. Daarom heeft ook een coalitie van onderwijsorganisaties onlangs een brief aan de uitgevers (MEVW) gestuurd. Hierin geeft zij een aantal uitgangspunten aan waaraan nieuwe lesmethodes volgens het onderwijsveld moeten voldoen. Denk daarbij aan:

  • Laat in het lesmateriaal zien aan welke kerndoelen of eindtermen je voldoet.
  • Maak hierbij een duidelijk onderscheid tussen verplichte stof (kerndoelen en eindtermen) en aanvullende stof.
  • Maak gebruik van bestaande kwaliteitskaders voor leermiddelen zoals het Kwaliteitskader Leermiddelen Taal/Nederlands.

Hiermee zorgen we ervoor dat er op het juiste moment goede, geactualiseerde leermiddelen beschikbaar zijn.

Aan de slag met nieuwe kerndoelen

Vanaf het najaar van 2025 gaat het ministerie van OCW scholen uitgebreider informeren over wanneer en hoe de nieuwe kerndoelen worden ingevoerd. Vanaf 2026 zullen het ministerie en verschillende onderwijspartijen scholen hierbij gericht ondersteunen. Zie rijksoverheid.nl voor meer informatie.