Nieuwe kennisproducten van het NRO binnen Ontwikkelkracht

Ontdek de nieuwste leidraden en themapagina’s van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Fris je kennis op over onderwerpen zoals taal, klassenmanagement, formatief handelen en onderwijs aan cognitief begaafde leerlingen.

Kennisdeling is een van de pijlers binnen Ontwikkelkracht. Vanuit die focus ondersteunt Ontwikkelkracht het NRO om kennisproducten te ontwikkelen die aansluiten bij behoeften en belangrijke thema's in het onderwijsveld. Begin 2025 heeft het NRO drie nieuwe leidraden en vijf nieuwe themapagina’s gepubliceerd. Deze zijn te vinden op Onderwijskennis.nl: de plek waar onderwijsprofessionals betrouwbare kennis uit onderzoek vinden.

Nieuwe leidraden:

Alle NRO-leidraden worden ontwikkeld in samenwerking tussen onderzoekers en onderwijsprofessionals. Met een stevige basis in de wetenschappelijke literatuur en een uitwerking naar praktische, concrete aanbevelingen.

Nieuwe themapagina's:

De themapagina's bieden een overzicht van wat we weten uit onderzoek, met handreikingen, praktijkvoorbeelden en verdiepende bronnen. Bij de ontwikkeling worden onderwijsprofessionals betrokken.

Terugkijken: webinar Sterk rekenonderwijs van groep 1 tot 5

Of het nu gaat over rekenautomatisering, getalbegrip of concrete materialen: er is altijd erg veel belangstelling voor de vragen die de Kennisrotonde van het NRO beantwoordt over rekenen. Rekenen speelt dan ook een essentiële rol in de ontwikkeling van een kind. Daarom was het webinar voor het primair onderwijs op 2 april 2025 gewijd aan reken- en wiskundeonderwijs.

Heb je dit Kennisrotonde-webinar gemist? Je kunt het webinar Sterk rekenonderwijs van groep 1 tot 5: werken aan een stevige basis terugkijken. Je vindt er ook de slides en antwoorden op vragen uit de chat.

Meer informatie over de activiteiten en producten van het NRO binnen Ontwikkelkracht vind je bij de pijler kennisdeling binnen Ontwikkelkracht.

Over Ontwikkelkracht

Met Ontwikkelkracht brengen we een beweging op gang waarin schoolteams hun onderwijs doorlopend verbeteren aan de hand van kennis uit onderzoek en praktijk. Over tien jaar is co-creatie tussen leraren en onderzoekers de standaard, weet elk schoolteam de benodigde kennis te vinden en te gebruiken en heeft evidence-informed werken de weg naar ieder klaslokaal gevonden. De positieve effecten hiervan op de leerprestaties én werkplezier zijn te meten en te merken! We ondersteunen scholen met de ruimte, tijd en kennis die nodig zijn voor goed onderwijs. Dit realiseren we met onze samenwerkingspartners: Groeikracht, De Transformatieve School, Education Lab NL, Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), en Expertisescholen Ontwikkelkracht.

Kijk voor meer informatie op programmaontwikkelkracht.nl/.