Persoonsgegevens in schoolgidsen en nieuwsbrieven: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van persoonsgegevens in schoolgidsen en nieuwsbrieven. Deze gegevens kunnen namelijk op ongewenste plekken terechtkomen. Hoe u dit kunt voorkomen leest u op deze pagina van Kennisnet.

Scholen publiceren hun schoolgidsen en nieuwsbrieven regelmatig op het openbaar toegankelijke deel van hun website, waardoor deze informatie voor iedereen beschikbaar is. Met webscraping kan content van een website worden gehaald en op plekken terechtkomen waar je er zelf geen controle meer over hebt. Eenmaal gepubliceerd blijft de informatie vaak nog lang vindbaar.

Hoe dit te voorkomen?

  • Bepaal of het nodig is om persoonsgegevens te vermelden in een schoolgids of nieuwsbrief. Als dit het geval is, ga dan na of het nodig is om deze gegevens op een voor iedereen toegankelijke plaats of document te zetten, of dat het mogelijk is deze persoonsgegevens slechts in beperkte kring te delen. Dit kan bijvoorbeeld via een afgeschermd deel van de website. 
  • Schoon aan het einde van het schooljaar oude documenten op en voorkom zo een online verzameling van oude schoolgidsen, nieuwsbrieven of andere bestanden. 

Meer informatie

Meer informatie over de verantwoordelijkheid van de school, wat in de wet staat en links naar handige tools vindt u op de website van Kennisnet. U kunt hiervan gebruik maken bij het opstellen van de schoolgids 2024-2025.

Meer weten over hoe u de digitale veiligheid op school kunt vergroten? Ga naar digitaalveiligonderwijs.nl.