Subsidieregeling MDT voor 2024 is open!

Steeds meer scholen kiezen ervoor om jongeren te laten meedoen aan de maatschappelijke diensttijd (MDT). Vanaf 1 februari 2024 kunnen scholen subsidie aanvragen voor MDT-projecten van minimaal 80 uur in maximaal 6 maanden. Zoekt u nog een praktische invulling van bijvoorbeeld burgerschapsonderwijs of loopbaanoriëntatie? Of wilt u meer weten over de subsidieregeling of het aanvraagproces? Meld u dan aan voor een van de online bijeenkomsten.

De maatschappelijke diensttijd (MDT) maakt de samenleving sterker door de inzet van jongeren. In het onderwijs kan MDT bijdragen aan burgerschapsonderwijs en LOB of worden ingezet als instrument om voortijdig schoolverlaten (VSV) tegen te gaan. MDT vergroot de leefwereld van leerlingen en studenten, helpt bij beroeps- en studiekeuze, en biedt erkenning en socialisatie.

Van 1 februari 2024 10:00 uur tot en met 1 mei 2024 15:00 uur kunnen scholen via het aanvraagportaal van DUS-I een subsidieaanvraag indienen voor een twee- of driejarig MDT-project met een minimale subsidie van € 240.000 en maximaal € 4,5 miljoen. Jongeren besteden in deze projecten minimaal 80 uur in maximaal 6 maanden aan hun MDT-traject. Lees hier meer over de regeling.
 

MDT-kort: aanvragen tot en met 11 april 14:00 uur

Liever kleinschaliger beginnen met een kortlopend project? Kies dan voor MDT-kort. MDT-kort is geschikt voor kleinere projecten die maximaal 4 maanden duren; ideaal om kennis te maken met MDT. Let op: subsidie aanvragen kan tot en met 11 april 2024 14:00 uur bij ZonMw. Kijk voor meer informatie op de website van ZonMw.

 

Online informatiebijeenkomsten

Terwijl de ene organisatie de aanvraag al invult, is de ander zich nog aan het oriënteren. Bijvoorbeeld: hoe kan ik MDT precies inzetten in mijn curriculum? Wat betekent het om in een partnerschap een project op te zetten? Is mijn project geschikter voor een MDT-kort subsidieaanvraag? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens de online informatiebijeenkomsten en vragenuurtjes. MDT geeft in samenwerking met subsidieverstrekker DUS-I uitleg over de subsidieregeling, het aanvraagproces, het organiseren van samenwerkingsverbanden in de regio. Inschrijven kan via de MDT-eventkalender.  

Ondersteuning door het landelijk Expertteam

Wilt u met uw school kosteloos advies op maat over de verschillende mogelijkheden die MDT kan bieden binnen het onderwijs en hoe u de MDT subsidie kunt inzetten? Neem dan contact op met een Expertteamlid in uw regio voor een persoonlijk gesprek.

MDT on Tour

Ook is het mogelijk om via MDT on Tour laagdrempelig kennis te maken met MDT. Via MDT on Tour komt MDT met een inspirerend programma naar uw school toe. Jongeren gaan door middel van interactieve werkvormen aan de slag met hun talenten én doen direct iets voor een ander. Ook ontdekken ze meer over de MDT-projecten door de ervaringen van oud-deelnemers en gesprekken met MDT-organisaties. Tot aan de zomer van 2024 zijn er nog zo'n 20 (gratis) plekken beschikbaar. Heeft u interesse? Neem dan contact op met mdt@diversion.nl.