Nieuwe subsidieronde MDT-kort voor scholen

Er is subsidie beschikbaar om kennis te maken met maatschappelijke diensttijd (MDT) via een MDT-kort project. Tot en met 4 april 2024 14.00 uur kunnen scholen tot € 50.000 subsidie aanvragen bij ZonMw.

De maatschappelijke diensttijd maakt de samenleving sterker door de inzet van jongeren. In het onderwijs kan dit bijdragen aan burgerschapsonderwijs of loopbaanbegeleiding. Daarnaast kan de maatschappelijke diensttijd helpen om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

MDT-traject van 30 tot 50 uur

Scholen kunnen vanaf maandag 13 november 2023 tot en met 4 april 2024 14.00 uur bij ZonMw tot € 50.000,- subsidie aanvragen om kennis te maken met MDT via een MDT-kort project. Jongeren besteden hierin minimaal 30 uur en maximaal 50 uur aan hun MDT-traject over een periode van maximaal 12 weken. Wilt u hierover meer  weten? Lees dan meer over de subsidiemogelijkheden en schrijf u in voor een van de informatiebijeenkomsten via zonmw.nl/nl.

Inspiratie opdoen met MDT on tour

Wilt u inspiratie opdoen hoe je met een MDT-kort project onderwijsdoelen zoals burgerschap en loopbaanoriëntatie een impuls geeft? MDT on tour reist nú door het land! MDT on Tour is een laagdrempelige manier voor scholen én jongeren om kennis te maken met de mogelijkheden van MDT.  Door dit interactieve scholenbezoek ontwikkelen jongeren hun talenten en doen ze iets voor een ander.

Wijnand Smits, docent en mentor bij scholengroep De Passie in Rotterdam:

Het programma van MDT on Tour was heel divers. Eerst werden er video’s getoond van wat MDT doet en hoe andere jongeren MDT ervaren. Daarna gingen we aan de slag met werkvormen over talentontwikkeling. Die positieve benadering werkte supergoed. Ook de leerlingen die normaal gesproken in negatieve zin opvallen, zie je op zo’n moment groeien. In de middag gingen we aan de slag met ‘iets goeds doen voor een ander’. Het was de Week tegen eenzaamheid, dus mochten de leerlingen allemaal twee kaarten voor iemand schrijven die zich eenzaam voelt. Ik vind het mooi om leerlingen op zo’n relatief simpele manier verder te laten kijken dan hun eigen wereld. MDT on Tour heeft bij de leerlingen een eerste zaadje geplant wat betreft iets doen voor een ander. Maar wij als docenten zijn hier ook door geïnspireerd. Er zijn enorm veel raakvlakken en ik denk dat deelname aan MDT een goede aanvulling kan zijn op ons onderwijs.

MDT in het onderwijs

MDT verbindt maatschappelijke organisaties aan het onderwijs, zodat jongeren hun talenten kunnen inzetten voor de samenleving. Van de deelnemers aan MDT ontwikkelt 60% nieuwe vaardigheden en ontmoet 93% anderen buiten de eigen leefwereld. Zo geeft MDT jongeren richting voor de toekomst en helpt het hen bij bij hun beroeps- of studiekeuze. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de subsidie voor MDT-kort op zonmw.nl of mail naar mdt@diversion.nl voor een bezoek van MDT on Tour.

Een bezoek van MDT on Tour is kosteloos en de organisatie wordt volledig uit handen genomen.