Ondersteuning op maat bij Firda mede dankzij NPO

Firda (voorheen: Friesland College en ROC Friese Poort) geeft met het budget van het Nationaal Programma Onderwijs een extra stimulans aan gerichte ondersteuning voor studenten met mentale problemen en studenten met studievertraging.

Het programma School als Werkplaats (SAW) is er voor studenten met een zorgvraag ‘buiten school’, bijvoorbeeld als er sprake is van verslavingsproblematiek, psychische problemen of schulden. Met SAW werkt Firda samen met verschillende organisaties uit de jeugdzorg en -hulpverlening. Deze professionals werken ín de school, ook in de klassen. Op deze manier kunnen zij problemen op tijd signaleren en ondersteuning bieden.

Soms helpt een praatje met de student, een andere keer is er meer nodig. Met middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs wordt hierop zwaarder ingezet, onder meer door studenten thuis op te zoeken. ‘We gaan niet in een kantoor zitten achter gesloten deuren, maar in de kantine, op de gang, in de leslokalen’, vertelt Karin Nagel, coördinator team School Als Werkplaats. ‘Daar waar de studenten bezig zijn, daar is School als Werkplaats.’

Studie-uitval voorkomen

Firda heeft het budget van het Nationaal Programma Onderwijs ook ingezet voor D’tour, een aanpak om studie-uitval te voorkomen. Firda bekijkt hierbij wat studenten die vastlopen in het onderwijs nodig hebben om verder te komen in hun opleiding. Helpt een extra vak? Of een andere stage? Samen met een docent zoekt een student met D’Tour naar een passende route door de schoolloopbaan. De ondersteuning is erop gericht dat studenten onderwijs blijven volgen en niet uitvallen.

Elkaar versterken

Zowel SAW als D’tour bieden maatwerk en begeven zich in de school, dichtbij student en docent. Beide programma’s komen elkaar al regelmatig tegen in de praktijk en vullen elkaar goed aan. Het plan is dan ook om in de toekomst nauwer te gaan samenwerken, vertelt Amarins van der Molen, begeleider van D’tour: ‘Om eerst voor psychische problematiek goede ondersteuning te bieden, maar ook daarna te kijken: wat is er nog in de klas, bij de docent en de student nodig om het onderwijs goed te kunnen volgen?’

Bekijk hier de video van het programma School als Werkplaats en D’tour.