Internetconsultatie besluit NLQF

Vanaf 16 oktober is het besluit NLQF in internetconsultatie gegaan voor de duur van 4 weken. Dit besluit geeft een nadere invulling aan de Wet NLQF. In dit besluit worden de verschillende niveaus van het NLQF en de verhouding tussen de niveaus van het NLQF en het EQF vastgesteld.

Het NLQF is een nationaal kwalificatieraamwerk voor de inschaling van opleidingen. Hiermee kun je het niveau van de leeruitkomsten van deze opleidingen onderling vergelijken. Het vormt de Nederlandse invulling van het Europese kwalificatieraamwerk voor een leven lang leren (EQF). Door koppeling van het NLQF aan het EQF kun je ook een vergelijking maken met het niveau van de leeruitkomsten van opleidingen in andere EU-landen.

Wat staat er in het besluit?

In het besluit wordt een organisatie aangewezen als Nationaal coördinatiepunt NLQF (NCP NLQF). Ook werkt het besluit de belangrijkste taak van het NCP NLQF uit: het coördinatiepunt stelt op verzoek van een aanbieder van een non-formele opleiding het NLQF-niveau van die opleiding vast. Verder bevat het besluit regels over het door NCP NLQF beheerde register met daarin alle non-formele opleidingen waarvoor een NLQF-niveau is vastgesteld.