TALIS2024 van start: laat uw stem horen over de leer- en werkomgeving op school!

Hoe denken leraren en schoolleiders over thema’s als werkplezier, professionalisering en het lerarentekort? Dat onderzoekt TALIS, het internationaal onderzoek naar de werk- en leeromgeving op scholen. Is uw school uitgenodigd om deel te nemen? Dan verzoeken we u vriendelijk om mee te doen.

TALIS, de Teaching and Learning International Survey, heeft in de voorgaande metingen al veel waardevolle input geleverd voor het lerarenbeleid in Nederland. Zo zijn de onderzoeksresultaten gebruikt in het werkdrukakkoord en de lerarenstrategie om het lerarentekort aan te pakken.

Aan de vorige ronde van TALIS (in 2018) deden in Nederland 250 scholen en ruim 3500 leraren en schoolleiders mee. Een aantal uitkomsten van de vorige meting:

  • Leraren in Nederland zijn tevreden over hun werk en ervaren veel autonomie in het bepalen van de inhoud van hun lessen;
  • Een op de drie leraren ervaart veel stress op het werk. Administratie is een belangrijke bron van werkstress, ook voor schoolleiders; .
  • Een op de acht jonge leraren (<35 jaar) wil het voortgezet onderwijs binnen 5 jaar verlaten. In het basisonderwijs gaat het om een op de vijf jonge leraren;
  • Schoolleiders zijn tevreden over hun beroep, maar willen graag meer tijd besteden aan onderwijskundig leiderschap.

U vindt hier meer uitkomsten van het onderzoek.

Meedoen aan het onderzoek

In het najaar van 2023 ontvangen 350 scholen en 5000 leraren en schoolleiders in Nederland een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.  Scholen die meedoen ontvangen een schoolrapport met de eigen resultaten en een adviesgesprek, zodat ze zelf aan de slag  kunnen met de resultaten. Als dank voor hun deelname ontvangen zij een cadeaubon en, als ten minste de helft van de geselecteerde leraren de vragenlijst invult, een teambudget.

Meer informatie over TALIS vindt u op talis2024.nl.

TALIS wordt elke vijf jaar uitgevoerd onder ruim 300.000 leraren en schoolleiders uit 50 landen. AOb, CNV Onderwijs, FvOv, AVS, NRO, het ministerie van OCW, de PO-Raad en de VO-raad ondersteunen TALIS in Nederland.