Schrijf uw school in voor de vertaalwedstrijd Juvenes Translatores

Op donderdag 23 november 2023 wordt de zeventiende editie van de Juvenes Translatores vertaalwedstrijd gehouden. Scholen kunnen zich tot 16 oktober  12.00 uur inschrijven.

De vertaalwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Europese Commissie en vindt gelijktijdig plaats op geselecteerde scholen in heel Europa. De wedstrijd geeft jongeren een voorproefje van het vertaalvak, stimuleert hen om talen te leren en inspireert tot een loopbaan als vertaler. Elk jaar doen circa 3.000 tieners mee op ongeveer 700 middelbare scholen in de Europese Unie. Dit jaar kunnen middelbare scholieren meedoen die zijn geboren in 2006.

Aanmelden

Scholen kunnen zich van 4 september tot 16 oktober 2023 12.00 uur inschrijven op de Juvenes Translatores-website. Scholen worden door loting geselecteerd. Hoeveel scholen per land kunnen deelnemen, hangt af van het aantal zetels van dat land in het Europees Parlement.

Wedstrijd op 23 november 2023

De wedstrijd vindt dit jaar plaats op 23 november. De deelnemende scholieren in alle EU-landen vertalen op deze dag onder toezicht van hun leerkrachten een tekst. Zij werken hierbij aan een tekst in de taal van hun keuze en vertalen deze naar een andere taal naar keuze.

Prijsuitreiking in Brussel (begin 2024)

Vertalers van het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie beoordelen de inzendingen en selecteren per EU-land de beste vertaling. De 27 winnaars worden beloond met een driedaagse reis naar Brussel en ontvangen elk een trofee.