Ondersteuning voor medezeggenschapsraden

Er komt geen wetsvoorstel om het instemmingsrecht van de medezeggenschap op hoofdlijnen van de begroting te regelen. Wel stelt de minister ondersteuning beschikbaar voor medezeggenschapsraden.

Dit heeft minister Dijkgraaf aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer over het eindrapport Breed gesprek governance en (mede)zeggenschap.

Breed gesprek governance en (mede)zeggenschap

Van oktober 2022 tot april 2023 heeft Regioplan samen met CAOP en Leeuwendaal het Breed gesprek governance en (mede)zeggenschap georganiseerd. Schoolbestuurders, intern toezichthouders, schoolleiders, (g)mr-leden, leraren, ouders en leerlingen spraken met elkaar over de bestuursstructuur op school, versterking van zeggenschap, de rol en positie van de schoolleider, investeringen naar de klas en verantwoording.

Ondersteuning medezeggenschap

In het eindrapport met de uitkomsten van het brede gesprek wordt benadrukt dat het belangrijk is medezeggenschapsraden te helpen met onder andere kennis. Daarom start de minister nieuwe projecten om scholen en schoolbesturen te ondersteunen om medezeggenschap en leerlingenparticipatie in te richten. De ondersteuning bij medezeggenschap komt er ook voor Caribisch Nederland.

Er komt geen wetsvoorstel om het instemmingsrecht van de medezeggenschap op hoofdlijnen van de begroting te regelen. Zoals uit het eindrapport blijkt, wordt er verschillend gedacht over het instemmingsrecht, ook door medezeggenschapsraadsleden. Zij hebben vooral behoefte aan tijd en kennis bij de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden bij de bestaande rechten van de medezeggenschapsraad. Een extra instemmingsrecht vergroot de werkdruk voor medezeggenschapsraden.

Verkenning positie schoolleider

In het eindrapport wordt gewezen op de sleutelrol van de schoolleider, als de persoon bij wie informatie, wensen, opdrachten en behoeften samen komen. De komende maanden verkennen we  de mogelijkheden om de positie van schoolleiders te versterken. Deze verkenning is onderdeel van het traject dat is aangekondigd in deze brief aan de Tweede Kamer.