Expertisepunt digitale geletterdheid in ontwikkeling

Wilt u als school aan de slag met digitale geletterdheid? Goed nieuws: in het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het expertisepunt biedt ondersteuning aan scholen voor primair, voortgezet  en gespecialiseerd onderwijs en aan het middelbaar beroepsonderwijs. Het Expertisepunt digitale geletterdheid wordt ingericht door SLO en Kennisnet, in opdracht van het ministerie van OCW.

Digitale technologie is verweven in ons leven. Leerlingen leren thuis, op school en in hun sociale omgeving hiermee om te gaan. Scholen hebben hierbij een gidsende en soms sturende rol, zodat alle leerlingen digitaal geletterd zijn en kunnen deelnemen aan de digitale samenleving.  Het Expertisepunt digitale geletterdheid helpt scholen om de digitale geletterdheid van leerlingen en leraren te verbeteren.

Masterplan basisvaardigheden

Als onderdeel van het Masterplan basisvaardigheden geeft het Expertisepunt digitale geletterdheid handvatten en ondersteuning om aan de slag te gaan met digitale geletterdheid. Het ondersteuningsaanbod van het expertisepunt  helpt scholen ook om de professionaliteit van leraren en schoolleiders te versterken.

Verbinden, inspireren en informeren op één centrale plek

Op de website van het Expertisepunt digitale geletterdheid zal alle relevante informatie over digitale geletterdheid makkelijk te vinden en te delen zijn. Daarnaast verbindt het expertisepunt partijen met elkaar die al actief zijn of aan de slag willen met digitale geletterdheid, onder andere door fysieke of online bijeenkomsten, webinars en netwerksessies. Vraag en aanbod komen daarmee op één centrale plek bij elkaar. Ook deelt het platform actuele informatie, tips en inspiratie. Daarnaast komt er ook een loket beschikbaar waar scholen vragen kunnen stellen.

Om te zorgen dat het expertisepunt een duurzame ondersteuningsstructuur kan inrichten, werven we momenteel een kwartiermaker. De kwartiermaker zal, in overleg met alle betrokkenen, adviseren over de rol en inrichting van het expertisepunt. De vacature voor deze functie komt binnenkort online.

Voor wie?

Het Expertisepunt digitale geletterdheid is bedoeld voor iedereen die  bijdraagt aan digitale geletterdheid van kinderen tussen 2 en 18 jaar, zoals leraren, digitale geletterdheid-coördinatoren, i-coaches/e-coaches, bovenschoolse begeleiders en coördinatoren, experts en vakspecialisten, opleidingsdocenten en studenten van pabo’s en lerarenopleidingen, schoolleiders, bestuurders, bovenschoolse beleidsverantwoordelijken en  ontwikkelaars van educatieve materialen.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over het Expertisepunt digitale geletterdheid? Houd dan deze nieuwsbrief in de gaten.