Beleidsregel Topsporttalentscholen gewijzigd: mogelijkheden op reguliere scholen

De Beleidsregel verstrekking licentie Topsporttalentschool VO 2020 is gewijzigd. Sinds 1 augustus 2023 zijn de mogelijkheden voor topsporttalentleerlingen op reguliere scholen om gebruik te maken van enkele vrijstellingen, duidelijker vastgelegd.

Ontheffingen voor topsporttalentleerlingen op reguliere scholen

In de beleidsregel staat onder welke voorwaarden scholen voor hun topsporttalentleerlingen mogen afwijken van de wettelijke regels voor de inrichting van het onderwijs en voor toetsen en examens. Scholen kunnen een aanvraag indienen bij het ministerie van OCW voor leerlingen met een officiële talent-, of topsportstatus van het NOC*NSF of een beloftestatus van de KNVB. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kan de leerling ontheffing krijgen van een aantal onderdelen van het onderwijsprogramma en, in uitzonderlijke gevallen, een gespreid examen afleggen.

Voorwaarden voor een aanvraag

Om een ontheffing te kunnen aanvragen voor een topsporttalentleerling gelden de volgende voorwaarden:

  • De topsporttalentleerling staat ingeschreven op de betreffende school;
  • De topsporttalentleerling woont op meer dan 25 kilometer reisafstand van een Topsporttalentschool;  
  • De kwaliteit van het onderwijs van de schoolsoort waar de leerling staat ingeschreven is niet als zeer zwak beoordeeld door de Inspectie van het Onderwijs;
  • Bij de aanvraag moet een positief advies van het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs en Topsport zijn bijgevoegd waaruit blijkt dat de school een optimale combinatie van sport en onderwijs kan aanbieden.

Het bevoegd gezag van een school doet de aanvraag namens de topsporttalentleerling.  De aanvraag moet voor 1 oktober van het lopende schooljaar bij het ministerie zijn ingediend.

Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs en Topsport

Het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs en Topsport begeleidt scholen bij de voorbereiding van de aanvraag. U kunt daarvoor contact opnemen met de coördinatoren van het expertisecentrum.

Meer informatie

Bekijk hier de Beleidsregel (art.16) en de wijzigingsregeling of kijk op EVOT.nl.