Versterken aanpak basisvaardigheden mbo: de lat omhoog

Met de aanpak basisvaardigheden voor het mbo worden er maatregelen genomen om de kwaliteit van het onderwijs in Nederlands, rekenen en burgerschap in het mbo te verhogen. Dat is nodig om studenten goed voor te bereiden op hun toekomst, waarin ze actief en betrokken deelnemen aan de samenleving en zich goed kunnen ontplooien. Hierover heeft het ministerie op maandag 3 juli twee brieven verstuurd aan de Tweede Kamer: een brief over de aanpak basisvaardigheden in het mbo en een brief over de versterking van burgerschapsonderwijs.

Voor Nederlands en burgerschap wordt de wet- en regelgeving aangepast en komt er onderwijs dat beter past bij de belevingswereld en de beroepsopleiding van studenten. Hoe scholen het burgerschapsonderwijs vormgeven wordt minder vrijblijvend. Schoolbesturen krijgen de wettelijke opdracht om herkenbaar aandacht te besteden aan democratische waarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit in de opleidingen, binnen een sociaal veilig schoolklimaat. Ook wordt duidelijker wat studenten moeten kunnen en kennen aan het einde van hun opleiding. Vanaf studiejaar 2024-2025 gelden hiervoor 20 nieuwe kwalificatie-eisen. De Inspectie kan door deze aanscherping van de wettelijke opdracht en nieuwe eisen beter op de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs toezien. Aan het begin van studiejaar 2022-2023 zijn al nieuwe wettelijke rekeneisen voor het mbo ingegaan. Het effect hiervan volgen we de komende jaren nauwgezet en stellen we bij als dat nodig is. Om meer grip te krijgen op het beheersingsniveau van de basisvaardigheden van alle mbo-studenten werken we ook aan een goede monitoring.

Versterken van mbo-docenten

Naast beter passende lessen en examens, is de aanpak gericht op het versterken van mbo-docenten. Het maakt in de praktijk veel uit wie je voor de klas hebt staan en met welke vakkennis. Op dit moment stelt elke mbo-school zelf vast of een vakdocent op basis van opleiding of werkervaring ook Nederlands, rekenen en burgerschap mag geven. De inzet is dat vanaf studiejaar 2024-2025 aangescherpte eisen gelden voor docenten voor het geven van deze vakken. Samen met mbo-instellingen, studenten en docenten werken we het komend jaar aan de totstandkoming van deze eisen.