Subsidieregeling Versterking aansluiting beroepskolom

Tot en met 15 september kunnen mbo-instellingen samen met vo- en hbo-instellingen subsidie aanvragen om hun onderwijsprogramma’s en begeleiding beter op elkaar af te stemmen. Het doel van de subsidie is dat aankomend studenten beter landen in de vervolgopleiding die ze kiezen, waardoor er minder studenten uitvallen of gaan switchen.

Veel studenten in de beroepskolom vallen uit of switchen van opleiding. De uitval en studiewissel tussen mbo en het hoger onderwijs ligt al jaren rond de 38 procent. Een deel hiervan is wat we ‘onnodige uitval’ noemen: studenten die een goed overwogen keuze maken en gemotiveerd zijn, maar toch uitvallen. De overgang en verschillen tussen de opleidingsvormen blijken vaak groter dan gedacht en studenten zijn hier niet altijd (goed) op voorbereid. De subsidie richt zich op de tekortsectoren techniek (inclusief ICT), woningbouw, zorg, onderwijs, klimaat en energie, veiligheid en kinderopvang.

Vo-instellingen, vavo-opleidingen, mbo- en hbo-instellingen vragen de subsidie gezamenlijk aan. Hierbij is de mbo-instelling altijd de hoofdaanvrager (penvoerder). Je kunt tot en met 15 september een aanvraag indienen via deze link.