MBOin2030 lanceert tweede challenge voor de toekomst van het beroepsonderwijs

In 2030 vindt het beroepsonderwijs minder in de klas en meer in de praktijk plaats. Bijvoorbeeld in een regionaal ecosysteem. Dat is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, werkgevers en lokale overheden die samen duurzaamheidsvraagstukken en regionale uitdagingen aanpakken. Maar hoe verduurzaam je die samenwerking? Dat wil MBOin2030 ontdekken met een challenge. Doe mee en win 25.000 euro om ecosystemen te verduurzamen! Het ministerie van OCW ondersteunt MBOin2030 om het beroepsonderwijs toekomstbestendig te maken.

Ben jij of ken jij een professional met (ruime) kennis en ervaring in het samenwerken in ecosystemen? Wil je samen met andere voorlopers werken aan de ‘Community of Practice’-ecosystemen van MBOin2030? Stuur dan je inzending voor deze challenge op!

Wat ga je doen?

Samen met drie andere voorlopers werk je in de ‘Community of Practice’-ecosystemen samen aan drie belangrijke ontwikkelingen:

  • Je maakt een mini-scan waarmee een publiek-private samenwerking (PPS) geanalyseerd kan worden. Wat is er nodig om zo’n ecosysteem naar een hoger niveau te tillen? Hoe kun je het ecosysteem verduurzamen? De mini-scan geeft handvatten aan iedereen die werkt in een ecosysteem.
  • Bouwen aan ecosystemen is mensenwerk en vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Welke vaardigheden en tools kun jij inzetten voor cultuurveranderingen? Hoe kun je leiderschap binnen ecosystemen verder professionaliseren om de samenwerking te verduurzamen?
  • Tot slot help je de Community of Practice uit te breiden. Zo verspreid je de kennis over het verduurzamen van ecosystemen door het hele land. In co-creatie met andere onderwijsvernieuwers van MBOin2030 vorm je een leergemeenschap die vraagstukken aanpakt, oplossingen bedenkt en ervaringen deelt. Zo neem je deel aan de open aanpak. Je bent dan meteen ambassadeur van MBOin2030.

Word je hier enthousiast van?

Meld je dan aan voor deze challenge. MBOin2030 zoekt professionals die zelf bijdragen aan een ecosysteem of PPS. Bij jouw ecosysteem zijn minstens twee beroepsopleidende partijen betrokken. Je hebt ervaring met verduurzamen van jouw eigen ecosysteem en je weet welke succesfactoren daaraan bijdragen. Zelf heb je het profiel van een ‘jazzorkestleider’: je bent een teamspeler, flexibel, bereid om kennis te delen en anderen te laten excelleren. Je bent een aanvulling voor een kleurrijke Community of Practice.

Praktische info

Op 20 oktober maken we de winnaar bekend tijdens een feestelijke uitreiking. Een maand eerder, op 22 september, is er een Q&A, een eerste selectieronde en presentaties van de zes eerste kandidaten. Op de website vind je de briefing en de aanmeldlink: Maak jij regionale ecosystemen succesvol? | MBOin2030.