Subsidie voor onderwijs tijdens af- en ombouw gesloten jeugdzorg; ga de samenwerking aan

Er komt een subsidieregeling om onderwijs te ondersteunen bij de af- en ombouw van de gesloten jeugdzorg. We roepen samenwerkingsverbanden, scholen en andere betrokkenen in de regio op om nog voor de zomer het gesprek aan te gaan, zodat ze de subsidie na de zomer kunnen aanvragen.

De regeling wordt naar verwachting begin juli 2023 gepubliceerd, zodat samenwerkingsverbanden van 15 augustus tot en met 2 oktober 2023 de subsidie kunnen aanvragen. Op dit moment werken we de regeling verder uit, in overleg met de vertegenwoordigende onderwijspartijen, VNG, Jeugdzorg Nederland en het ministerie van VWS.

De subsidie heeft als doel goed onderwijs en passende ondersteuning te bieden aan jeugdigen in residentiële jeugdzorginstellingen, inclusief kleinschalige (woon)voorzieningen. De subsidie is een belangrijke stap om goed onderwijs tijdens de af- en ombouw van de gesloten jeugdzorg mogelijk te maken, waarbij het Rijk ernaar streeft dat er in 2025 alleen nog kleinschalige voorzieningen zijn en dat we in 2030 zo dicht mogelijk erbij in de buurt zijn dat er geen jongeren meer in de gesloten jeugdzorg worden geplaatst.

Hieronder leest u meer over de subsidievoorwaarden zodat u zich alvast kunt voorbereiden. Omdat de regeling nog niet formeel is gepubliceerd zijn onderstaande voorwaarden nog onder voorbehoud.

Coalities van samenwerkingsverbanden, scholen, gemeenten en residentiele jeugdzorg

Samenwerkingsverbanden in het voortgezet onderwijs kunnen de subsidie aanvragen om een plan van aanpak te ontwikkelen en uit te voeren. Om te zorgen dat alle betrokkenen hun expertise delen en om de regionale samenwerking te verbeteren, roepen we iedereen op om coalities te vormen en een plan van aanpak te maken. Als alle samenwerkingsverbanden, scholen, mbo-instellingen, (coördinerende) gemeenten en residentiele jeugdzorginstellingen, waar mogelijk nog voor de zomer, gezamenlijk verkennen hoe iedereen kan bijdragen, is dat een goede basis  voor een subsidieaanvraag. Dit draagt bij aan kwalitatief onderwijs en begeleiding voor deze kwetsbare jeugdigen, en helpt om thuiszitten te voorkomen.

Coalities mogen geen scholen bij gesloten jeugdzorginstellingen weigeren als zij  zich voor deze  subsidieaanvraag willen aansluiten bij de coalitie. De 18 vso-scholen bij de gesloten jeugdzorginstellingen beschikken over ervaring en expertise om deze groep kwetsbare jeugdigen goed onderwijs te bieden. We raden dan ook dringend aan om gebruik te maken van deze professionals en hun kennis en ervaring duurzaam te behouden voor het onderwijs.

Subsidie voor vijf activiteiten

De subsidie komt naar verwachting beschikbaar voor de volgende activiteiten:

  1. extra en betere ondersteuning voor leerlingen en studenten die dag en nacht in een jeugdzorginstelling verblijven;
  2. ondersteuning van en afstemming met docenten en mentoren buiten de jeugdzorginstelling die onderwijs bieden aan deze kwetsbare jeugdigen in het vso, vo of mbo;
  3.  bevordering van samenwerking tussen partijen bij de af- en ombouw;
  4.  benutten van de expertise van scholen bij jeugdzorginstellingen;
  5.  projectleiding van het plan van aanpak.

Subsidie aanvragen

Een samenwerkingsovereenkomst, beknopte regiovisie en een plan van aanpak moeten deel uitmaken van de subsidieaanvraag. Het plan van aanpak kan activiteiten omvatten die uitgevoerd worden tot en met 31 december 2024, waarbij eventuele subsidiabele activiteiten die in juli 2023 zijn gestart ook voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

Op de website van DUS-I komen informatie en formats beschikbaar die ondersteuning bieden om  de aanvraag op te stellen. Uiterlijk eind december 2023 krijgen de aanvragers bericht of zij de subsidie ontvangen. Er wordt naar verwachting gekozen voor G1 verantwoording.

In totaal is naar verwachting 12 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. De subsidie valt niet onder de reserves van een samenwerkingsverband (eigen vermogen). Samenwerkingsverbanden kunnen de subsidie opnemen als vooruit ontvangen bedragen in een overlopende post.

Ondersteuning beschikbaar

Gaat u een plan van aanpak schrijven en kunt u daarbij ondersteuning gebruiken? Er zijn vier regionale regioregisseurs van de VO-raad beschikbaar die helpen bij de transformatie van onderwijs in jeugdzorginstellingen. Deze regioregisseurs kunnen tot en met oktober 2023 meedenken over het plan van aanpak en ze kunnen helpen om contact te leggen met relevante partijen. Voor meer informatie kunt u mailen naar residentieelonderwijs@vo-raad.nl.

Meer informatie

Op deze website van DUS-I komt verdere informatie over de subsidieregeling beschikbaar.

Wilt u een aanvraag voorbereiden? Dan kunt u ook  gebruikmaken van:

De Kamerbrief over de uitkomsten van de herbezinning op het residentieel onderwijs;

Deze pagina van het Nederlands Jeugdinstituut met waardevolle informatie en inspirerende voorbeelden; 

De terugblik op de netwerkbijeenkomst van samenwerkingsverbanden en gemeenten in april 2023 over stoppen met gesloten jeugdzorg; 

Het factsheet jeugdzorgPlus met specifieke plaatsings- en uitstroomgegevens van gesloten jeugdzorg (jeugdzorgPlus).