MDT: subsidie beschikbaar en meedenksessie over landelijke ondersteuning

Steeds meer middelbare scholen geven een impuls aan onderwijsdoelen met de maatschappelijke diensttijd (MDT). Er is nu subsidie beschikbaar voor scholen om de unieke werkwijze van MDT in te zetten voor leerlingen. Ook kunt u zich aanmelden voor een online meedenksessie op 1 juni 2023 over de vraag hoe scholen ondersteund willen worden om de MDT tot een succes te maken.  

Met MDT kunnen jongeren tussen de 12 en 30 jaar hun talenten ontwikkelen, nieuwe mensen ontmoeten en tegelijkertijd iets doen voor een ander. MDT is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging en van grote waarde gebleken voor verschillende onderwijsdoelen. Dankzij MDT vergroten jongeren hun leefwereld en ontdekken ze hun talenten en interesses. Dat geeft hen richting en helpt bij hun studie- of beroepskeuze. Ze doen in een praktische omgeving vaardigheden en kennis op die helpen om actief mee te doen in de samenleving. MDT kan ook mogelijkheden bieden om op school te blijven of door te stromen naar school of werk.  

Erik Jan Koeman, LO-docent op het 4e gymnasium: 

“Wij werken binnen ons MDT-project samen met Ympact020, een organisatie die jongeren aan maatschappelijke organisaties verbindt. Wij geven alle vierde- en vijfdeklassers de mogelijkheid om mee te doen en een half jaar lang, deels in schooltijd en deels in hun eigen tijd, mee te lopen met een organisatie. Zo is de één gastheer bij een ziekenhuis en werkt de ander mee aan een theatervoorstelling over verhalen van dak- en thuislozen. Het is voor leerlingen een unieke kans om na te denken over hun maatschappelijke relevantie en ze leren doorzetten om iets voor elkaar te krijgen. Ik ben als docent het meest gelukkig als ik leerlingen zie groeien en de twinkeling in hun ogen zie wanneer ze een stap zetten in hun ontwikkeling.” 

MDT-Subsidieregeling 2023

Uw school kan nu subsidie aanvragen voor een MDT-project. Dit kan  tot en met 30 juni 2023 via DUS-I.

Op 6 en 17 april waren er twee voorlichtingsessies over deze subsidieregeling. Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen uit deze sessies.

Meedenksessie op 1 juni: hoe ondersteunen we u om MDT op uw school in te zetten?

Om scholen en onderwijsprofessionals goed te ondersteunen bij de aanvraag en uitvoering van MDT in het onderwijsprogramma, ontwikkelen we samen met het Expertisepunt Burgerschap en het Expertisepunt LOB een landelijke ondersteuningsstructuur voor MDT.

In een online meedenksessie op 1 juni delen we tips en inspirerende verhalen en verzamelen we input om in kaart te brengen aan welke ondersteuning scholen behoefte hebben. Er volgt nog een tweede sessie waarin we samen met jongeren en onderwijsprofessionals het ondersteuningsaanbod  ontwerpen. Dus laat u inspireren en denk mee! Meld u hier aan en ontvang meer informatie over het programma.