Sta ook op uw school stil bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Op 19 december 2022 bood premier Rutte namens de Nederlandse regering excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden. Dit jaar,  op 1 juli 2023, start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Een jaar waarin we in het hele koninkrijk extra aandacht besteden aan het Nederlandse slavernijverleden. We staan gezamenlijk stil bij het leed, de strijd en het verzet en hoe deze pijnlijke geschiedenis ook nu nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. 

Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt voor een belangrijk deel gevormd door initiatieven vanuit de samenleving in het hele koninkrijk. Ook in het onderwijs herdenken we dit pijnlijke, belangrijke en tot voor kort onderbelichte onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Dat kan natuurlijk door er aandacht aan te schenken in of rond de les – kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van KIS of van de Canon van Nederland – maar er is meer mogelijk.

Financiële ondersteuning voor educatieve initiatieven

Heeft uw school een project of initiatief  in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden? De Rijksoverheid ondersteunt via het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie initiatieven van of in samenwerking met de verschillende groepen en gemeenschappen met een relatie tot het slavernijverleden. Klik op de links hierboven om te kijken of uw initiatief in aanmerking komt voor ondersteuning.

 

U vindt hier meer informatie over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.