Werk jij straks als combi-baner samen met de directie MBO?

Werk jij (als docent) op een mbo-instelling en wil je de verbinding tussen onderwijsbeleid en praktijk versterken? Dan zijn we op zoek naar jou! Bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) kan je je werk bij een mbo instelling combineren met werken voor de overheid.

Als combi-baner werk je twee dagen in de week op een mbo instelling en word je daarnaast voor twee (of drie) dagen in de week gedetacheerd op de directie Middelbaar Beroepsonderwijs bij OCW. Jouw praktijkervaring zet je in om beleid te ontwikkelen. Je denkt mee over thema's die het mbo raken en brengt de praktijk naar binnen in het ministerie. Zo draag je bij aan de verbinding van onderwijspraktijk en beleid. Voor je eigen professionele ontwikkeling is het een verrijkende ervaring. Het betreft een detachering voor minimaal één jaar (tot aan de zomervakantie 2024), met een flexibele startdatum (tussen april en september 2023). De volledige functieomschrijving vind je hieronder.

De volledige functieomschrijving vind je hieronder:
 

Vacature combi-baner middelbaar beroepsonderwijs

Het Ministerie van OCW heeft de ambitie de verbinding tussen beleid en praktijk te versterken. Al een aantal jaren werken er bij OCW combi-baners. Dit zijn mensen die ongeveer 2 dagen in de week werken op een mbo-instelling en daarnaast 2 of 3 dagen meewerken bij OCW. Deze manier van werken heeft voor OCW en het onderwijsbeleid veel meerwaarde, omdat zij bijdragen aan het verbinden van de onderwijspraktijk en het beleid, maar is ook een verrijkende ervaring voor de professionele ontwikkeling van de betreffende mensen. De directie Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) zoekt een aantal combi-baners met een flexibele startdatum, (tussen april 2023 en september 2023) die werkzaam kunnen zijn tot de zomervakantie in 2024. De mogelijkheid bestaat om deze aanstelling met nog een jaar te verlengen. De detachering kan, afhankelijk van je eigen voorkeur, 2 of 3 dagen in de week betreffen. Vanuit OCW is er een voorkeur voor 3 dagen.

Functieomschrijving
Je spiegelt beleidsopties aan de praktijk en bent in staat mee te denken over wat er nodig is om het mbo verder te verbeteren. Je hebt een visie op welke aspecten het verschil gaan maken voor studenten, docenten en de mbo-school en welk beleid daarbij past. Je bent in staat om de wereld van de mbo-school binnen het ministerie te brengen en te verbinden. Je bent een van de beleidsmedewerkers binnen de directie MBO. Je precieze takenpakket en in welk team je gaat deelnemen zal in onderling overleg worden bepaald, mede op basis van jouw interesse. Daarbij is het uitgangspunt dat je breed meedenkt over thema’s die het mbo raken, ook als die in andere teams zijn belegd. Je taken zullen onder andere bestaan uit het ontwikkelen van beleid, het opstellen van regelgeving, meewerken aan communicatie en de voorbereiding van werkbezoeken. Ook het regelmatig organiseren van een “Denk mee met OCW live-bijeenkomst” waarbij directie MBO met onderwijspersoneel in gesprek gaat hoort tot jouw takenpakket. Je zult daarbij veel contact hebben met collega’s van binnen de directie MBO. Je onderhoudt verder contacten met betrokken partijen in de sector zoals de MBO Raad, de SBB, de BVMBO, JOB en vooral ook mbo-scholen, docenten en studenten. Ook binnen OCW zijn ‘samenwerking en verbinding’ sleutelwoorden. Je werkt samen met de andere onderwijsdirecties (Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs en Hoger onderwijs en studiefinanciering), maar ook directies Communicatie en Kennis doen mee. De directie mbo werkt op dit moment aan de totstandkoming van een werkagenda mbo, samen met een brede afvaardiging bestuurlijke partners. Deze werkagenda zal de aankomende tijd leidend zijn in het werk van de directie. De werkagenda mbo kent drie hoofdlijnen: kansengelijkheid, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en kwaliteit, onderzoek en innovatie. Daarnaast zijn een aantal andere belangrijke thema’s zoals Leven Lang Ontwikkelen en Sterk beroepsonderwijs.

Functie-eisen

  • Je bent communicatief sterk, schrijft makkelijk en helder
  • Je bent een echte teamspeler.
  • Je hebt een scherp analytisch vermogen en je bent resultaatgericht.
  • Je kunt je goed verdiepen in complexe vraagstukken.
  • Je werkt graag in een hectische omgeving en kunt snel schakelen.
  • Je kunt goed uit de voeten met verantwoordelijkheid en toont initiatief.
  • Je bent flexibel in het zoeken naar oplossingen.

Aantoonbare ervaring met bestuurlijke en/of politieke processen is een grote pré.

Organisatie
OCW werkt aan een slim, vaardig en creatief Nederland. Het ministerie werkt voor mensen. Leerlingen, studenten en hun ouders. Kunstenaars, museumdirecteuren en leraren. Onderwijzers en docenten van primair tot hoger onderwijs. Wetenschappelijke onderzoekers. Medewerkers van radio en televisie, bibliotheken en kunstinstellingen. Deze opsomming is nog verre van compleet. Beleid wordt gemaakt vóór mensen, dóór mensen. De bewindslieden, bestuur, leidinggevenden en medewerkers van het ministerie werken er dagelijks hard aan. De directie MBO draagt zorg voor toegankelijk, betaalbaar mbo-onderwijs van goede kwaliteit. De inrichting van de directie is flexibel en kent korte lijnen met een managementteam. Belangrijke waarden voor de werkwijze van de directie zijn flexibel, samenwerking gericht, in verbinding met andere partners en kennis van je vak.

De directie wordt de aankomende tijd gereorganiseerd langs de lijnen van de werkagenda mbo. Alle beleidsmedewerkers van de directie zijn lid van minimaal één themateam. Elke medewerker wordt op basis van deskundigheid en ontwikkelafspraken ingezet op de inhoudelijke thema’s binnen een themateam. De directie kent een informele, resultaatgerichte cultuur en werkt intensief samen met partners in het mbo-veld. Vernieuwing staat hoog in het vaandel. Medewerkers krijgen de ruimte om zich ook persoonlijk te ontwikkelen. Eigen initiatief wordt op prijs gesteld. Elke medewerker, dus ook de combibaner, heeft een MT-lid als verantwoordelijke voor hr-zaken. Binnen OCW zijn meerdere combibaners actief. Voor de combibaners worden specifieke trainingen en intervisie georganiseerd om op een goede manier hun plek te vinden binnen OCW. Meer informatie op  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw.

De combi-baner wordt op basis van een detacheringscontract gedetacheerd bij OCW voor 2 of 3 dagen. Je arbeidsvoorwaarden blijven daardoor hetzelfde. OCW draagt de salariskosten voor het aantal uren dat je bij OCW aan de slag gaat. 


Solliciteren
Je sollicitatiebrief met CV kun je sturen naar:

Raquel Haakmat
MT-lid directie MBO
r.c.haakmat@minocw.nl

De sluitingsdatum is 8 februari 2023. Het voornemen is om de selectieprocedure in maart af te ronden