Vraag nog vóór 21 april subsidie aan en laat je studenten een kortlopend MDT-traject volgen!

Tot en met 20 april 2023 kunnen scholen subsidie aanvragen om een kort MDT-traject te organiseren. Dit is een vrijwillig traject voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Nilab Shahedi is één van de mbo-studenten die een MDT-traject heeft gevolgd en vertelt vol enthousiasme wat voor haar de waarde is van de Maatschappelijke Dienst Tijd.

Nilab is één van de ruim 60.000 jongeren die deelnamen aan MDT. Nilab heeft via haar MDT bijgedragen aan de totstandkoming van het weggeeflokaal binnen haar onderwijsorganisatie. Bij het weggeeflokaal kunnen hulpbehoevende mensen terecht voor kleding en andere spullen. Nilab hielp mensen met het uitkiezen van kleding en bood hen een luisterend oor: ‘Ik heb vooral geleerd hoe het is om iets voor een ander te betekenen en dat dat niet vanzelfsprekend is.’

Nilab raadt andere jongeren aan om ook een MDT te gaan doen. Volgens haar kom je tijdens een MDT-traject met verschillende soorten mensen in aanraking, waar je normaal niet mee in aanraking zou komen. Dit heeft ertoe geleid dat ze uit haar comfortzone kwam en haar leefwereld vergroot is. Ook biedt MDT de mogelijkheid om verborgen talenten en vaardigheden te ontplooien, waardoor je als persoon beter in staat bent om te weten wat je in de toekomst graag wilt. Nilab zegt daar zelf over: ‘MDT helpt je ook met reflecteren op jezelf, door juist iets te doen waar je niks mee hebt en dan denkt van, oh, dit past wel heel goed bij mij.’

Subsidie voor korte MDT-projecten

Op dit moment is er subsidie beschikbaar voor onderwijsinstellingen om een kortlopend MDT-project op te zetten. Deze subsidie biedt docenten, studenten en onderwijsondersteuners de kans kennis te maken met de Maatschappelijke Dienst Tijd en te ervaren wat de meerwaarde is van MDT voor hun onderwijsinstelling. Leerlingen en studenten tussen de 12 en 30 jaar besteden tussen de 30 en 50 uur aan het MDT-traject, over een periode van maximaal 12 weken. Deelname aan MDT is altijd vrijwillig en optioneel. De subsidie kan onder andere worden ingezet voor coördinatie en projectleiding, het werven en begeleiden van de jongeren en een onkostenvergoeding voor jongeren.

Aanvraag indienen

De subsidie kan worden aangevraagd tot en met 20 april 2023 14:00 uur bij ZonMw. Er is maximaal 50.000 euro per schoollocatie beschikbaar. Op de website van ZonMw is meer informatie te vinden over de subsidievoorwaarden. Inspiratie nodig? Op de website van MDT vind je meerdere praktijkvoorbeelden.

Informatiebijeenkomst ZonMw

ZonMw organiseert op 2 februari en 16 maart van 16.00 – 17.00 uur informatiebijeenkomsten. Via dit formulier kan je je inschrijven.