Sta ook op jouw school stil bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden!

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan het Nederlandse slavernijverleden. We staan gezamenlijk stil bij deze pijnlijke geschiedenis, het leed, maar ook de strijd en het verzet en hoe deze geschiedenis ook nu nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. Ook in het mbo herdenken we het slavernijverleden. Zoek je hiervoor inspiratie? Of heeft jouw school in het kader van het Herdenkingsjaar een educatief initiatief waarvoor je financiële ondersteuning nodig hebt? Lees dan verder!

Op 19 december 2022 bood premier Rutte namens de Nederlandse regering excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het slavernijverleden. Dit jaar, op 1 juli 2023, start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het Herdenkingsjaar wordt voor een belangrijk deel gevormd door initiatieven vanuit de samenleving in het koninkrijk – van media tot de cultuur en natuurlijk het onderwijs. Ook in het mbo herdenken we dit pijnlijke, belangrijke en tot voor kort onderbelichte onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Dat kan natuurlijk door er aandacht aan te schenken in of rondom lessen – kijk hiervoor onder meer op de website van KIS of van het Canon van Nederland – maar er is meer mogelijk.

Financiële ondersteuning voor educatieve initiatieven

Heb je in het kader van het Herdenkingsjaar een educatief initiatief waarvoor je financiële ondersteuning nodig hebt? De Rijksoverheid ondersteunt via het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie initiatieven van of in samenwerking met de verschillende groepen en gemeenschappen met een relatie tot het slavernijverleden. Klik op de links hierboven om te kijken of ook jouw initiatief eventueel in aanmerking komt voor ondersteuning.

Kijk hier voor meer informatie over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Beeld: ©OCW