Handvatten voor duurzame samenwerking tussen mbo, gemeenten en partners in belang van de student

Mbo-studenten zijn onmisbaar voor de toekomst van Nederland. Zij verdienen alle kansen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. De mbo-instellingen bieden hiervoor tal van mogelijkheden. Soms hebben studenten extra ondersteuning nodig. Dat vraagt slimme en duurzame samenwerking tussen mbo, gemeenten en partners in het sociaal, zorg- en veiligheidsdomein. Hoe organiseer je die samenwerking? En wat zijn daarin knelpunten? De publicatie ‘Mbo-student centraal’ biedt partijen inspiratie en richting.

In het kader van de ‘Verbeteragenda passend onderwijs mbo’ van OCW hebben diverse organisaties samen het inspiratiedocument ‘Mbo-student centraal - Samenwerken voor een succesvolle en kansrijke toekomst’ opgesteld. De publicatie is bedoeld om mbo-instellingen, gemeenten en hun partners inspiratie en richting te geven om nog beter met elkaar samen te werken.

Handvatten

Het document biedt een overzicht van vraagstukken waarmee studenten te maken kunnen hebben en inzicht in welke professionals vanuit school en het sociaal domein hierbij betrokken zijn. Ook zet het een aantal knelpunten in de bestuurlijke samenwerking op een rij en geven studenten aan wat zij belangrijk vinden. Twee uitgebreide praktijkvoorbeelden beschrijven hoe regio’s met een succesvolle samenwerking omgaan met deze knelpunten. Tot slot biedt het document handvatten voor het voeren van het gesprek in de regio over duurzame samenwerking in het belang van de mbo-student.

Oproep tot gesprek in de regio

De publicatie van dit document is een volgende eerste stap in het verstevigen en verduurzamen van de regionale samenwerking. De partijen van de werkgroep ‘Verbeteragenda passend onderwijs mbo’ roepen mbo-instellingen, gemeenten en hun partners dan ook op om samen het gesprek te voeren over hoe de ondersteuning voor studenten verbeterd kan worden. Mocht jouw mbo-school of gemeente hierbij ondersteuning nodig hebben, dan kunnen het ministerie en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) hierbij helpen. Hiervoor kun je contact opnemen met Vincent Fafieanie (V.Fafieanie@nji.nl) of Eva de Jong (E.dejong@nji.nl).

Werkgroep

Deze publicatie is tot stand gekomen door de partijen van de werkgroep die – in het kader van de ‘Verbeteragenda passend onderwijs mbo’ – gezamenlijk werken aan de verbetering van de samenwerking van mbo-instellingen in het sociaal domein voor de inzet van ondersteuning voor mbo-studenten: de ministeries van OCW en VWS, gemeente Utrecht, MBO Raad, Ieder(in), JongPIT, VNG, Jeugdzorg Nederland, Deltion College, mbo Rijnland, Jellinek, De Nederlandse GGZ, Ouders & Onderwijs, Sociaal Werk Nederland en het Nederlands Jeugdinstituut.

Kijk voor meer informatie op Samenwerking tussen mbo en hulpverlening | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl).