Resultaten landelijke meting personeelstekorten in het primair onderwijs bekend

In oktober 2022 ontvingen alle scholen in Nederland een vragenlijst waarin zij konden aangeven hoe groot hun personeelstekort is. Nu zijn de resultaten van deze landelijke tekortmeting bekend. Er is in Nederland een tekort van 9.700 fte aan leraren. Dat is 9,5 procent van de totale werkgelegenheid voor leraren. Om de tekorten aan te pakken is het belangrijk om over actuele gegevens te beschikken. Meedoen aan de meting draagt bij aan deze aanpak en daarom waarderen we het zeer dat veel scholen en schoolleiders de vragenlijst hebben ingevuld.

Net als vorig jaar deden veel scholen mee aan de meting: 85 procent van de scholen in de G5 en 46 procent buiten de G5 heeft de vragenlijst ingevuld. Omdat veel scholen meededen, geven de resultaten een goed beeld van het personeelstekort. Volgend jaar doen we opnieuw een landelijke uitvraag. Wij hopen dat uw school ook dan weer meedoet.

Tekorten licht gestegen

De tekorten zijn nog steeds groot: momenteel is er naar schatting een tekort van 9.700 fte. Dat staat gelijk aan 9,5 procent van het totaal aantal gewenste leraren, waarbij de tekorten in het speciaal basisonderwijs het hoogst zijn. Dit is inclusief de verborgen tekorten. Vorig jaar was het landelijke gemiddelde 9,1 procent. Het tekort is dus licht gestegen (met 600 fte). Dit in inclusief de verborgen tekorten.

De tekorten in de grote steden zijn nog steeds hoger dan buiten de grote steden (15,2 procent binnen de G5 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere) en 8,5 procent buiten de G5). Buiten de grote steden zijn de tekorten aan leraren vergelijkbaar met vorig jaar, maar ze lijken zich wel meer in het westen van het land te concentreren. Net als vorig jaar zijn de tekorten op scholen met een hoge schoolweging (veel leerlingen met een risico op onderwijsachterstanden) over het algemeen groter.

Schoolleiders

Het totale landelijk gemiddelde tekort aan schoolleiders is dit jaar naar schatting 13,6 procent, ofwel 1.100 fte. Vorig jaar bedroeg het landelijke tekort aan schoolleiders 12,9 procent, wat zich toen ook vertaalde naar ongeveer 1.100 fte. De tekorten aan schoolleiding zijn binnen de G5 licht en buiten de G5 sterk toegenomen.

Alle resultaten van de uitvraag zijn te vinden op www.aanpaklerarentekort.nl. U vindt hier en op deze pagina van de rijksoverheid meer informatie over de aanpak door het kabinet.