Verrijk jouw onderwijsprogramma en maak kennis met de maatschappelijke diensttijd (MDT)

Tot en met 28 februari 2023 kunnen scholen subsidie aanvragen voor het organiseren van een MDT-traject. Dit is een vrijwillig traject voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar om hun talenten te ontdekken, anderen te ontmoeten en tegelijkertijd iets te doen voor een ander. Zo maken ze de samenleving een stukje sterker. De jongeren organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor eenzame ouderen, zetten een sportproject op voor kwetsbare leeftijdsgenoten of bedenken creatieve oplossingen voor een probleem in hun wijk.

Kansen voor het onderwijs

MDT kan helpen jouw onderwijsprogramma te verrijken, bijvoorbeeld door een praktische invulling te geven aan burgerschapsonderwijs of loopbaanoriëntatie -en begeleiding. Steeds meer onderwijsinstellingen ervaren wat MDT kan betekenen voor hun studenten/leerlingen. Naast het verrijken van het burgerschapsonderwijs of LOB, kan MDT ook ingezet worden voor extra ondersteuning aan jongeren die dreigen uit te vallen en voor vergroting van de maatschappelijke relevantie van het onderwijs.

Een MDT-coördinator binnen het onderwijs vertelt: ‘Door iets te doen voor een ander, leren studenten waar ze goed in zijn en waar ze zich nog in kunnen ontwikkelen. Door MDT een vrijwillig onderdeel te maken van het onderwijsprogramma, geef je handen en voeten aan bijvoorbeeld burgerschapsvorming of loopbaanoriëntatie. En dat op een praktische manier die leuk en leerzaam is voor de student én de samenleving, nu en in de toekomst.’

Subsidiemogelijkheden

Wil je ontdekken wat MDT kan betekenen voor jouw onderwijsinstelling, kennismaken met MDT en jongeren de kans geven om hiermee ervaring op te doen? Dan kun je hier subsidie aanvragen voor een kortlopend MDT-project en informatie vinden over de subsidievoorwaarden.

Met MDT-kort besteden jongeren minimaal 30 en maximaal 50 uur aan hun MDT-traject. Let op: je kunt tot en met 28 februari 2023 subsidie aanvragen voor maximaal € 50.000 per schoollocatie. Het beschikbare budget is € 7,5 miljoen voor het vo, mbo en ho. Bij voortijdige uitputting van het budget, sluit de subsidieronde vroegtijdig.

Haak bij de online inspiratiesessie!

Op donderdag 8 december 15.45 tot 17.00 uur organiseert ZonMw een online inspiratiesessie over deze subsidieronde en de meerwaarde van MDT voor onderwijsinstellingen. Opgeven kan via het aanmeldformulier. Laat je inspireren door verschillende praktijkvoorbeelden, die laten zien hoe MDT in het onderwijs eruit kan zien en bekijk de MDT Onderwijs Toolkit. Ook kun je je abonneren op de nieuwsbrief MDT. Meer informatie? Kijk dan op www.doemeemetmdt.nl.