Herdenkingsjaar Slavernijverleden: sta met je school stil bij deze pijnlijke geschiedenis

Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt hier in het hele koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. We staan stil bij deze pijnlijke geschiedenis. En bij hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen.

In juni en juli 2023 wordt het jaar in het hele koninkrijk groots en waardig geopend; in juli 2024 is de sluiting van het Herdenkingsjaar. Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast gevormd door initiatieven vanuit de samenleving, van media tot de cultuur en natuurlijk het onderwijs – waaronder het mbo. Heb je een initiatief waarvoor je financiële ondersteuning nodig hebt? Laat het dan weten! De Rijksoverheid ondersteunt via het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie initiatieven van of in samenwerking met de verschillende groepen en gemeenschappen met een relatie tot het slavernijverleden.

Klik op de links hierboven om te kijken of ook jouw initiatief eventueel in aanmerking komt voor ondersteuning. En kijk hier voor meer informatie over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.