Verrijk uw onderwijsprogramma met de maatschappelijke diensttijd (MDT)

Tot en met 28 februari 2023 14.00 uur kunnen scholen subsidie aanvragen om een MDT-traject te organiseren. Dit is een vrijwillig traject voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten.

Jongeren zetten zich tijdens hun MDT in voor een maatschappelijk thema. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor eenzame ouderen, zetten een sportproject op voor kwetsbare jongeren of bedenken creatieve oplossingen voor een probleem in hun wijk.

Kansen voor het onderwijs

MDT kan helpen uw onderwijsprogramma te verrijken, bijvoorbeeld door een praktische invulling te geven aan burgerschapsonderwijs of loopbaanoriëntatie -en begeleiding. Steeds meer onderwijsinstellingen ervaren wat MDT kan betekenen voor hun leerlingen. Behalve om burgerschapsonderwijs of LOB te verrijken, kan MDT ook worden ingezet  om extra ondersteuning te bieden aan jongeren die dreigen uit te vallen.

Subsidiemogelijkheden

Wilt u ontdekken wat MDT kan betekenen voor uw onderwijsinstelling en jongeren de kans geven om hiermee ervaring op te doen? Dan kunt u via deze pagina subsidie aanvragen voor een kortlopend MDT-project. Hierin besteden jongeren minimaal 30 en maximaal 50 uur aan hun MDT-traject in een periode van maximaal 12 weken.

U kunt tot en met 28 februari 2023 14.00 uur subsidie aanvragen voor maximaal € 50.000 per schoollocatie. Het beschikbare budget is € 7,5 miljoen totaal. Als het totale budget is uitgeput voordat de sluitingsdatum is bereikt, sluit de subsidieronde vroegtijdig. 

U vindt hier meer informatie over de subsidievoorwaarden.

Online inspiratiesessie

Op donderdag 8 december 15.45 tot 17.00 uur organiseert ZOnMw een online inspiratiesessie over deze subsidieronde en over de meerwaarde van MDT voor onderwijsinstellingen. U kunt zich hiervoor opgeven via het aanmeldformulier. Laat u inspireren door verschillende praktijkvoorbeelden die laten zien hoe MDT in het onderwijs eruit kan zien en bekijk de MDT Onderwijs Toolkit. Ook kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief MDT.