Ontwikkeling praktijkgerichte programma’s gaat door, nieuwe leerweg uitgesteld

De ontwikkeling van de praktijkgerichte programma’s in de gemengde en theoretische leerweg gaat door. Deze programma’s vormen een belangrijk onderdeel in het voornemen van het kabinet om het vmbo te versterken. De invoering van de nieuwe leerweg wordt voorlopig uitgesteld. Minister Wiersma heeft dit geschreven in antwoord op Kamervragen.

Ruim 150 vmbo-scholen nemen deel aan de pilot praktijkgerichte programma’s in de gemengde en theoretische leerwegen van het vmbo. De ervaringen van deze pilotscholen worden zorgvuldig gemonitord en geëvalueerd, om te kunnen nagaan of de praktijkgerichte programma’s in de huidige vorm inderdaad leiden tot een verbeterde aansluiting van de gemengde en de theoretische leerweg op het mbo en havo. Op basis van de ervaringen van de pilotscholen en de monitoring door de NRO zal minister Wiersma bepalen hoe de praktijkgerichte programma’s zo goed mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van het vmbo.

Update nieuwe leerweg: geen invoering in 2024

Het praktijkgerichte programma is aanvankelijk gepresenteerd als onderdeel van de nieuwe leerweg, die vanaf augustus 2024 zou worden ingevoerd. Het praktijkgerichte programma is een nieuw vak dat nu al wordt beproefd in een pilot, maar om de nieuwe leerweg in te voeren is een stelselwijziging nodig. Minister Wiersma  wil een dergelijke ingrijpende stelselwijziging bezien tegen de achtergrond van een bredere discussie over de versterking van het beroepsonderwijs. Daarom heeft hij besloten om de invoering van de nieuwe leerweg voorlopig uit te stellen.

In de eerste helft van 2023 stuurt de minister een brief aan de Tweede Kamer waarin hij nader ingaat op zijn visie op de gemengde en theoretische leerwegen en de nieuwe leerweg.