Agenda tegen discriminatie en racisme gepubliceerd

De agenda tegen discriminatie en racisme is gepubliceerd. Hierin beschrijven de ministers en de staatssecretaris van OCW hoe zij, samen met onder meer scholen, de komende tijd discriminatie en racisme tegengaan.

Alle kinderen en leraren moeten zich immers vrij en veilig voelen op school, iedere leerling moet zich kunnen ontwikkelen zonder obstakels en moet zich kunnen herkennen in een inclusief onderwijsaanbod.

Inclusie en gelijkwaardigheid

Een van de ambities is om leerlingen een inclusief onderwijsaanbod te bieden, vrij van stereotypes, waarin iedereen zich kan herkennen. Daarnaast willen de ministers en staatsecretaris obstakels in de schoolloopbaan van leerlingen en studenten wegnemen en eerlijke kansen ondersteunen voor iedereen, voor een slim, vaardig en creatief Nederland.

Onderwijsinstellingen zijn ook werkgever. Daarom vinden de ministers en staatsecretaris het belangrijk dat zij een inclusieve organisatiecultuur creëren, die vrij is  van discriminatie, racisme en andere vormen van uitsluiting en waarin diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid de norm zijn. Een omgeving die veilig is voor iedereen en waar wordt gehandeld bij meldingen van onveilige situaties.

De ministers en staatssecretarissen verwachten daarnaast van de sectoren dat inclusie en gelijkwaardigheid een vaste plek hebben in het personeelsbeleid van alle instellingen, zodat eerlijke kansen voor iedereen kunnen worden bevorderd.

Deel uw ideeën

De komende tijd gaan we samen met scholen, gemeenschappen, experts en andere stakeholders aan de slag om deze ambities uit te voeren. Heeft u hier ideeën over of wilt u bijdragen? Weet ons dan te vinden via pdr@minocw.nl.