9 december: Paarse Vrijdag vieren op school

Paarse Vrijdag vindt dit jaar plaats op 9 december. Honderdduizenden scholieren en docenten in heel Nederland dragen die dag paars om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn.

Basisschooldocenten en schooldirecteuren kunnen vanaf nu een gratis Paarse Vrijdagpakket bestellen. Het pakket bevat een prentenboek, lesbrief, gedichten, tips en informatie om Paarse Vrijdag te vieren. Door mee te doen kunnen basisschooldocenten en scholieren laten zien dat iedereen op school zichzelf kan zijn en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.

‘Het is zo belangrijk om op school te horen dat het helemaal goed is om te zijn wie je wilt zijn,’ zegt Juf Petra uit Moordrecht over meedoen aan Paarse Vrijdag. Op de Paarse Vrijdag website vertellen meer docenten hun verhaal. 

Natuurlijk wordt Paarse Vrijdag dit jaar ook weer gevierd op middelbare scholen, mbo’s en universiteiten. Zo zendt COC’s GSA Netwerk dit jaar een speciale Paarse Vrijdag Talkshow uit voor middelbare scholieren, een hilarische en informatieve show over seksuele en genderdiversiteit en over jezelf zijn, om samen in de klas te kijken.

Veilig schoolklimaat

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTI jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld. Door een positieve sociale norm te stellen, draagt Paarse Vrijdag bij aan een veilig schoolklimaat voor iedereen.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC Nederland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via basisschool@coc.nl (basisscholen) of gsa@coc.nl (middelbare scholen en mbo’s).