Lees de OCW-agenda tegen discriminatie en racisme en deel je ideeën!

In de Agenda tegen discriminatie en racisme lees je hoe het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap discriminatie en racisme gaat aanpakken in de komende vier jaar, ook in het mbo. Alle studenten en onderwijspersoneel moeten zich immers vrij en veilig voelen op school. Ook is het van belang dat alle studenten zich kunnen ontwikkelen zonder obstakels en zich kunnen herkennen in een divers onderwijsaanbod.

Binnen de gehele Rijksoverheid werken we aan de versterking van de aanpak van discriminatie en racisme. Bij OCW hebben we daarom het Programma tegen Discriminatie en Racisme opgericht. Ook hebben we een Agenda tegen discriminatie en racisme gepubliceerd.

Leren zonder discriminatie

Bij OCW zetten we in op het vergroten van de kansengelijkheid in het mbo (zie de Kamerbrief over de kaders van de werkagenda voor meer informatie). Studenten moeten zich kunnen ontwikkelen in een leeromgeving vrij van discriminatie. Zo werken we onder meer de aanpak van stagediscriminatie verder uit. De maatregelen tegen stagediscriminatie krijgen een prominente plek in het komende Stagepact. De eisen voor het burgerschapsonderwijs herijken we, met aandacht voor onderwerpen als respect voor elkaar en culturele verscheidenheid. Het is van belang dat studenten zichzelf kunnen herkennen in lesmateriaal. We gaan daarom in gesprek met uitgeverijen om stereotypering daarin tegen te gaan.

Werken zonder discriminatie

Werknemers op mbo-scholen moeten zich vrij en veilig kunnen voelen op het werk. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat op mbo-scholen een inclusieve organisatiecultuur heerst. Een omgeving waar diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid de norm zijn. We gaan daarom verkennen hoe mbo-scholen ondersteund kunnen worden om diversiteit in personeelsbestanden te bevorderen.

Deel jouw ideeën

De komende tijd gaan we samen met mbo-scholen werken aan het uitvoeren van deze ambities. Heb je suggesties of ideeën? Mail dan naar pdr@minocw.nl.