Subsidies expertisedeling nieuwkomers en onderwijshuisvesting Oekraïense leerlingen

Scholen met aantoonbare ervaring met nieuwkomersonderwijs kunnen van 15 september tot en met 15 oktober subsidie aanvragen om hun ervaring te delen met andere scholen. Daarnaast kunnen gemeenten vanaf 1 oktober een vergoeding aanvragen voor de kosten van het organiseren van tijdelijke onderwijshuisvesting voor leerplichtige ontheemde jongeren uit Oekraïne.   

Subsidie Expertisedeling nieuwkomers

Nieuwkomersscholen en internationale schakelklassen kunnen van 15 september tot en met 15 oktober 2022 de subsidie Expertisedeling nieuwkomers aanvragen bij DUS-I. Deze subsidie is bedoeld voor scholen die aantoonbaar ervaring hebben met het geven van onderwijs aan nieuwkomersleerlingen en die hun medewerkers willen inzetten om deze expertise te delen met scholen die daarmee minder ervaring hebben.

Aan de regeling is een lijst toegevoegd van scholen die in aanmerking komen voor de subside.

In totaal is € 3 miljoen subsidie beschikbaar. 

Scholen die te maken krijgen met instroom van vluchtelingen uit Oekraïne en die vragen hebben over hoe zij de activiteiten van deze subsidie zo goed mogelijk kunnen uitvoeren, kunnen hiervoor terecht bij LOWAN.

Specifieke Uitkering voor Onderwijshuisvesting (SPUK) – deze subsidie is voor gemeenten.

Van 1 oktober tot en met 31 oktober 2022 kunnen gemeenten een vergoeding aanvragen voor de kosten voor het organiseren van tijdelijke onderwijshuisvesting voor leerplichtige ontheemde jongeren uit Oekraïne. Deze subsidie is beschikbaar voor kosten die zijn gemaakt in de periode van maart 2022 tot en met juli 2023.

Bent u schoolleider of schoolbestuurder en heeft uw school kosten gemaakt voor onderwijshuisvesting voor nieuwkomers? Overleg dan met uw gemeente.

U kunt hier meer lezen over de rol van gemeenten bij leerlingenvervoer en onderwijshuisvesting.

Meer informatie

U vindt hier meer informatie over de financiering van onderwijs voor nieuwkomers.