Veel mbo-studenten onzeker over zichzelf en de toekomst

Mbo-studenten voelden zich tijdens de coronapandemie nauwelijks gehoord door beleidsmakers en onderzoekers. Ook zijn veel studenten onzeker over zichzelf en de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en Amsterdam UMC naar de mentale gezondheid van mbo-studenten.

Om een beeld te krijgen van de mentale druk op mbo’ers, met specifieke aandacht voor de effecten van de coronacrisis, hebben het RIVM en Amsterdam UMC in de periode tussen mei 2021 en mei 2022 een participatief onderzoek uitgevoerd op mbo-opleidingen verspreid over Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn 10 juni gelanceerd tijdens een bijeenkomst, waarin de studenten zelf centraal stonden. Zij hebben de onderzoeksrapporten tijdens de lancering overhandigd aan de Staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen. Ook toonden eerstejaars fotografiestudenten van ROC van Twente enkele krachtige foto’s over de impact van corona op hun welzijn.

Nauwelijks gehoord

Uit het onderzoek is gebleken dat mbo-studenten vinden dat ze nauwelijks gehoord worden door de politiek en media, bijvoorbeeld tijdens persconferenties over corona. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat veel mbo-studenten onzeker zijn over zichzelf en de toekomst, wat versterkt is tijdens de coronapandemie. Studenten hebben zich vaak eenzaam en somber gevoeld, en misten sociaal contact en sport. In het najaar geeft minister Dijkgraaf een reactie op het onderzoek in de vervolgbrief over voortijdige schoolverlaters.