Pilot onderzoekt mogelijkheden versoepeling reisbeperkingen studenten buiten de EU

De afgelopen jaren zat de mogelijkheid voor mbo-studenten om een buitenlands avontuur aan te gaan behoorlijk in de lift. Maar toen gooide de coronapandemie roet in het eten. Om de internationalisering van het mbo desondanks in stand te houden wordt sindsdien in toenemende mate gebruikgemaakt van het concept Internationalisation@home. Daaronder valt ook de mogelijkheid om buitenlandse studenten naar onze scholen te laten komen en hen een deel van het Nederlandse curriculum te leren. Voor een studie op mbo-niveau 4 is het toelatingsbeleid echter streng. De pilot inkomende mobiliteit Gedragscode mbo4 verkent wat de mogelijkheden zijn voor versoepeling.

Internationalisation@home kunnen we op diverse manieren bereiken. Door het te integreren met burgerschap bijvoorbeeld. Door gebruik te maken van één van de keuzedelen Internationalisering. Of door stage te lopen bij een internationaal georiënteerd bedrijf. We kunnen het ook bereiken door buitenlandse studenten naar de Nederlandse onderwijsinstellingen te laten komen en hen de mogelijkheid te bieden een deel van het Nederlandse curriculum te leren. Voor studenten uit EU-landen is dit al mogelijk. Voor studenten van buiten de Europese Unie zijn er echter inreisbeperkingen van kracht wanneer de student langer dan 3 maanden in Nederland wil studeren. 

Pilot inkomende Gedragscode mbo4

Om te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor versoepeling van het toelatingsbeleid voor een studie op mbo niveau-4 zijn, bestaat de pilot inkomende mobiliteit Gedragscode mbo4. De pilot, die op het verzoek van het mbo mogelijk is gemaakt door samenwerking en afstemming tussen diverse (overheids)partijen, geeft onderwijsinstellingen de mogelijkheid studenten van buiten de EU voor maximaal 12 maanden in Nederland te laten studeren op mbo-4-niveau. De pilot duurt tot 1 januari 2024. Tot nu toe hebben echter maar weinig studenten gebruikgemaakt van de mogelijkheden van de pilot. De pandemie heeft het aantal studenten nog verder afgeschaald.

Vul de enquête in!

We willen graag achterhalen waarom onderwijsinstellingen en internationale studenten weinig gebruikmaken van de mogelijkheden die de pilot biedt. Daarom willen we je vragen deze enquête in te vullen. Stuur dit artikel ook vooral door naar je collega’s! Want hoe meer ervaringen met ons gedeeld worden, hoe beter we kunnen inspelen op de behoefte vanuit het veld.