Basisvaardigheden moeten beter: minister Wiersma kondigt een masterplan aan

Te veel leerlingen verlaten het onderwijs zonder goede beheersing van de basisvaardigheden. Hier wil minister Wiersma iets aan doen. Hij heeft daarom een masterplan voor de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid aangekondigd. Graag gaat OCW met u in gesprek over hoe het masterplan eruit moet komen te zien. Wat heeft u nodig om aan de slag te kunnen met een verbetering van de basisvaardigheden? Houd voor de data van deze gesprekken de sociale kanalen van OCW in de gaten.

Verbeteren van basisvaardigheden

Er komt een masterplan voor de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid, met structureel geld. In de brief aan de Tweede Kamer staan eerste voorstellen om onderwijsprofessionals meer tijd en ruimte te geven om zich verder te ontwikkelen in de basisvaardigheden, extra aandacht te geven aan lezen en boeken op school en de voortgang van de aanpak in de gaten te houden. Ook een ‘goed en helder’ landelijk curriculum maakt deel uit van het masterplan.

We gaan graag met u in gesprek

De komende maanden gaan we graag met u het gesprek aan over hoe het lange termijn masterplan eruit zou moeten zien. Wat heeft u nodig om aan de slag te kunnen met een verbetering van de basisvaardigheden? Houd voor de data van deze gesprekken de sociale kanalen van OCW in de gaten. Het plan wordt in de zomer afgerond en gedeeld met u.

Vanaf komend schooljaar

De minister wil scholen die nu al actief aan de slag willen, hier mogelijkheden voor bieden. Daarom kan uw school vanaf komend schooljaar basisteams inschakelen die helpen bij de verbetering van de vaardigheden bij hun leerlingen. Deze basisteams ondersteunen scholen met kennis, middelen en extra handen. Ook kunnen scholen via een subsidieregeling middelen aanvragen om een verbeterslag te maken op de basisvaardigheden. Meer informatie hierover volgt.