Regeling aanvullende en bijzondere bekostiging eindexamens 2022

Ook dit jaar ontvangen scholen compensatie voor de extra werklast bij het eindexamen vanwege de coronamaatregelen. Scholen in regio Midden ontvangen extra compensatie omdat een deel van de werkzaamheden plaatsvindt in de eerste week van de zomervakantie.

Scholen hadden extra werklast omdat zij een derde tijdvak moesten organiseren en kandidaten moesten voorbereiden op een extra herkansing.

Vorig schooljaar hebben scholen ook compensatie ontvangen voor de maatregelen bij de eindexamens. De compensatie was toen gebaseerd op een vooraf ingeschat aantal tweede herkansingen, maar het aantal tweede herkansingen viel lager uit dan van te voren ingeschat. Daarmee was de bekostiging, die deels vooraf was verstrekt, te hoog. Daarom is de compensatie dit jaar lager.

De raden en bonden hebben afspraken gemaakt over de manier waarop de compensatie kan worden  omgezet in een vergoeding voor medewerkers. Deze afspraken zijn  vastgelegd in een convenant.

Regeling met twee onderdelen

De regeling bestaat uit twee onderdelen:

  • Alle vo-scholen (inclusief scholen met leerlingen die aan vavo-instellingen zijn uitbesteed), vavo-instellingen en vso-scholen met eindexamenkandidaten met uitstroomprofiel vervolgonderwijs in het laatste leerjaar krijgen als aanvullende bekostiging € 91 per eindexamenkandidaat.
  • In de regio Midden ontvangen scholen en instellingen € 173 per eindexamenkandidaat extra. Dit geldt ook voor de scholen op de Waddeneilanden die gelijk met regio Midden de vakantie starten. Binnen het vso geldt dit alleen voor scholen met een eigen eindexamenlicentie.

De bedragen worden uitgekeerd op basis van het definitieve aantal inschreven eindexamenkandidaten. Dit gebeurt in het najaar in 2022. De bedragen die worden uitgekeerd zijn definitieve bedragen en zullen niet worden aangepast voor loon- en prijsbijstellingen.

Een verdere toelichting op de onderdelen van de regeling is te vinden op de website van het Nationaal Programma Onderwijs.