Handreiking voor onderwijs aan vluchtelingen uit Oekraïne

Samen staan we voor een grote opgave om kinderen en jongeren uit Oekraïne onderwijs te bieden. Er is grote waardering voor de vele mensen in en rondom het onderwijs die zich inzetten om hen naar school te laten gaan. Om scholen en gemeenten te ondersteunen bij de vraagstukken die hieruit voortkomen is er een handreiking opgesteld. 

Schoolleiders, besturen en gemeenten zijn dagelijks op zoek naar antwoorden en oplossingen bij het bieden van onderwijs aan vluchtelingen uit Oekraïne. Om de betrokken partijen meer houvast te bieden, heeft het ministerie van OCW in afstemming met organisaties zoals de PO-Raad, VO-raad, LOWAN, de Inspectie van het Onderwijs en de VNG een handreiking opgesteld. Deze handreiking biedt informatie over de invulling van het onderwijs, de inzet van onderwijspersoneel, de bekostiging en het toezicht. In de handreiking staat tevens meer informatie over de manier waarop scholen tijdelijke onderwijsvoorzieningen kunnen organiseren, wanneer het bestaande onderwijs de aantallen leerlingen niet aan kunnen. Op de website rijksoverheid.nl/onderwijsvooroekraine vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen en kunt u deze handreiking downloaden.

Schrijf kinderen zo snel mogelijk in

Graag willen we scholen nogmaals oproepen kinderen uit Oekraïne zo snel mogelijk in te schrijven in het Register Onderwijsdeelnemers (ROD), zodat we weten hoeveel kinderen uit Oekraïne in Nederland naar school gaan. De inschrijvingen zijn ook nodig om de reguliere nieuwkomersbekostiging te ontvangen. Over de nieuwkomersbekostiging en maatwerkbekostiging kunt u alle informatie vinden op rijksoverheid.nl/onderwijsvooroekraine. Scholen kunnen leerlingen inschrijven in het ROD; hiervoor is geen koppeling met het BRP nodig. In plaats van een BSN kan een onderwijsnummer worden aangemaakt. Mocht een leerling van school wisselen, dan is het belangrijk om het onderwijsnummer door te geven aan de nieuwe school zodat we de leerlingen kunnen blijven volgen. Als de datum van aankomst in Nederland niet bekend is, kunt u dit aan de ouders vragen. Bewijsstukken zijn dit jaar niet nodig. 

Een tijdelijke onderwijsinstelling inrichten? Laat het ons weten!

Het uitgangspunt is om voor de kinderen en jongeren uit Oekraine zoveel mogelijk het bestaande nieuwkomers onderwijs te benutten. Mocht het toch noodzakelijk zijn om op te schalen naar een tijdelijke onderwijsvoorziening, zoals beschreven staat in de handreiking, dan moet dit zo snel mogelijk bij het ministerie van OCW gemeld worden op dit mailadres