Doe mee met MDT!

Wil jij je studenten de kans geven om zich breder te oriënteren op de samenleving? Om burgerschap en LOB te oefenen in de praktijk? Sluit je dan aan bij het brede netwerk van de maatschappelijke diensttijd (MDT). Daarin werken we samen aan talentontwikkeling, sociale cohesie en brede vorming van jongeren. In het netwerk krijgen ook studenten de kans een stukje van hun opleiding in te vullen met een MDT-traject. Doen jullie mee?

Maatschappelijke relevantie

MDT is een vrijwillig traject van 80 uur bij een maatschappelijke MDT-organisatie, waarin jongeren impact maken en iets doen voor een ander, terwijl zij tegelijk de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen in de praktijk. MDT wordt als instrument ingezet voor het bevorderen van mentale gezondheid, kansengelijkheid en integratie en het tegengaan van eenzaamheid en segregatie. Thema’s die juist in de coronatijd verder naar boven kwamen drijven.

Aansluiting op onderwijs

MDT sluit naadloos aan bij de burgerschapsopdracht, LOB en talentontwikkeling. MDT in het onderwijs is daarmee niet alleen een kans voor de studenten, maar ook voor de school. MDT-organisaties nemen het mbo werk uit handen door studenten mee te nemen in de praktijk, op maatschappelijke doe-plekken, zodat theorie en praktijk meer in verbinding komen staan. Zo bedachten Joëlle en Desteny van het Summa college een game om autisme onder de aandacht te brengen. Lees hier meer over hun MDT-ervaring.

Verbinding actualiteit

Ook de verbinding met de actualiteit wordt sterker. Deze maand nog loopt de MDT-actie #BEDVOORBED, waarbij er voor de vluchtelingen uit Oekraïne geld wordt opgehaald door jongeren. De relevantie van actief burgerschap, LOB en talentontwikkeling wordt hiermee direct duidelijk gemaakt in het samen oppakken van grote maatschappelijke thema’s. Voor en door jongeren.

Subsidie

Meer informatie over de mogelijkheden en ontwikkelingen rondom subsidie en MDT lees je hier. Voor de aankomende subsidieronde is het overigens alleen mogelijk om mee te doen als je aansluiting zoekt bij een bestaand samenwerkingsverband. Wil jij hulp bij het vinden van een bestaand samenwerkingsverband bij jouw school in de buurt? Stuur dan een mail naar: mdt@minvws.nl.

Interesse in deelname?

Wil je weten welke MDT-organisaties in jouw omgeving actief zijn, wat jij studenten kunt bieden of heb je andere vragen? Neem dan contact op via doemeemetmdt.nl.