Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) wordt WVO 2020

De huidige WVO en WVO BES worden op 1 augustus 2022 vervangen door één nieuwe wet: de WVO 2020. De inhoud verandert niet, maar alles ziet er straks wel anders uit.

Beter leesbaar en overzichtelijker

De reden voor de verandering is dat de WVO vijftig jaar na invoering toe was aan onderhoud. De wet is inhoudelijk niet aangepast. Wel is de tekst soms anders geformuleerd om hem beter leesbaar te maken. Ook is de volgorde in hoofdstukken in de nieuwe wet overzichtelijker.

Uitvoeringsbesluit WVO2020: alle hoofdregels in één besluit en één wet

Alle besluiten die zijn gebaseerd  op de WVO (zoals het Eindexamenbesluit VO en het Inrichtingsbesluit) worden samengevoegd in het Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Dat betekent dat alle hoofdregels voor het voortgezet onderwijs makkelijker zijn terug te vinden in één besluit en één wet.

Praktische gevolgen voor scholen: teksten actualiseren

Voor scholen zijn er geen inhoudelijke gevolgen. Wel kan het voorkomen dat een school in eigen teksten, zoals bijvoorbeeld  de schoolgids of de website, de tekst van oude artikelen gebruikt of een oud artikelnummer vermeldt. In dat geval is het verstandig dit te actualiseren.

Wettekst beschikbaar vanaf mei

Vóór de inwerkingtreding op 1 augustus komt in mei 2022 een versie van de wettekst beschikbaar op de website van de Rijksoverheid. Daarover informeren wij u in deze nieuwsbrief. Op basis van de wettekst kunt dan alvast uw stukken actualiseren.

Meer informatie

De nieuwe tekst van de WVO 2020 en het Uitvoeringsbesluit zijn vanaf 1 augustus 2022 te vinden op www.wetten.nl.

Heeft u vragen? Die kunt u stellen door een email te sturen naar dienstpostbus.povoko@minocw.nl.