Website Kenniscentrum Gemengde Scholen vernieuwd

De website van het Kenniscentrum Gemengde Scholen is geactualiseerd. Op de website vindt u informatie over segregatie in het onderwijs. Omdat (onderwijs)segregatie in veel gemeenten voorkomt is het belangrijk dat scholen, gemeenten en ouders informatie kunnen vinden om de populatie van hun scholen gemengder te maken. Gemengde scholen kunnen bijdragen aan meer sociale cohesie en kansengelijkheid. 

Segregatie in de samenleving én het onderwijs

In grote en middelgrote gemeenten neemt de segregatie op basis van sociaaleconomische status (SES) toe. Een toename van segregatie in de samenleving en het onderwijs betekent dat verschillende groepen kinderen elkaar minder tegenkomen en daardoor minder van elkaar leren. Dat heeft invloed op de ontwikkeling van het individu. Voor persoonsvorming en socialisatie is het belangrijk dat kinderen niet alleen over elkaar leren, maar vooral met elkaar en van elkaar. Een diverse klas is een goede oefenplek voor kinderen om te leren omgaan met verschillende achtergronden, opvattingen en vooroordelen. Op sommige gesegregeerde scholen ontstaat een concentratie van problemen als armoede, taalachterstanden en een lerarentekort. De kinderen op deze scholen krijgen hierdoor minder kansen om zichzelf te ontwikkelen.

Beleidsagenda tegen segregatie in het onderwijs

De manier waarop we het onderwijs vormgeven, heeft invloed op de samenleving van de toekomst! Een school is de plek waar kinderen opgroeien, waar ze vrienden maken, hun blik verbreden en hun talenten ontwikkelen. In december 2020 heeft OCW een beleidsagenda tegen segregatie in het onderwijs gepubliceerd. Met deze beleidsagenda wil het kabinet ervoor zorgen dat de leerlingpopulaties van scholen meer gemengd worden, zodat de school een ontmoetingsplek wordt voor kinderen met verschillende achtergronden. Onderdeel van deze beleidsagenda was het actualiseren van de website van het Kenniscentrum Gemengde Scholen. Op deze website vinden scholen, gemeenten en ouders informatie over onderwijssegregatie en wat hiertegen te doen is.