Internetconsultatie wetswijzing onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen

De internetconsultatie van het wetsvoorstel ‘centralisatie ondersteuning onderwijs aan zieke leerlingen’ is van start gegaan. Tot 22 maart kunt u (anoniem) op het wetsvoorstel reageren.

Scholen kunnen kosteloos ondersteuning vragen voor zieke leerlingen. Als een leerling ziek thuis is of in een perifeer ziekenhuis  verblijft, kunnen scholen  in de huidige situatie ondersteuning aanvragen bij een onderwijsadviesbureau. Als een leerling in een universitair medisch centrum is opgenomen kunnen scholen voor ondersteuning terecht bij een educatieve voorziening. De wettelijke ondersteuningstaak van onderwijsadviesbureaus en educatieve voorzieningen in universitair medisch centra gaat in de toekomst over naar een nieuw op te richten landelijke stichting met een regionale uitvoering.

Huidig systeem niet flexibel en toekomstbestendig

Uit een evaluatieonderzoek uit 2017 dat onderzoeksbureau Oberon uitvoerde in opdracht van het ministerie van OCW, blijkt dat de huidige structuur voor onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen (ozl) onvoldoende flexibel is en niet toekomstbestendig. Binnen het huidige systeem kan de capaciteitsinzet niet worden aangepast aan de (veranderende) vraag naar ozl. Dit komt onder andere doordat de opnameduur steeds verder afneemt en doordat er een verschuiving is tussen het aantal leerlingen dat ziek thuis is en het aantal leerlingen in het ziekenhuis: leerlingen liggen korter en minder vaak in het ziekenhuis en zijn vaker ziek thuis. In het huidige systeem zijn er circa 20 verschillende organisaties die subsidie krijgen voor ozl. De verdeling van het geld ligt vast.

Landelijke stichting voor regionale dekking

Naar aanleiding van het onderzoek van Oberon is met de organisaties die de huidige ondersteuning verzorgen een scenario uitgewerkt dat wel flexibel en toekomstbestendig is. Op basis hiervan is een wetsvoorstel voorbereid. Onderdeel van het wetsvoorstel is de overgang naar een nieuwe landelijke stichting die de wettelijke taak krijgt regionale dekking van de inzet van ozl-consulenten in te richten en te behouden. Ook wordt deze stichting  verantwoordelijk voor de uitvoering van de onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen. De stichting kan bij de inzet van consulenten inspelen op de veranderende ondersteuningsvraag. Hiermee waarborgen we dat scholen en instellingen van de voorziening gebruik kunnen blijven maken, ongeacht waar de leerling of student zich bevindt. Alle taken en middelen gaan over naar deze stichting. De huidige ozl-consulenten kunnen bij de stichting in dienst treden. Ook krijgt de stichting een expertise-functie op het terrein van de onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen en studenten.

Doelgroep vergroot

Met de voorgestelde wijziging wordt ook de doelgroep in het mbo vergroot naar studenten tot 23 jaar zonder startkwalificatie. Nu is dit nog beperkt tot studenten die bij de start van de opleiding leerplichtig zijn.

De gewenste inwerkingtredingsdatum van de nieuwe structuur is 1 augustus 2023.