Nieuwe handreiking LOB mbo ‘Van oriëntatie naar ontwikkeling’ gepubliceerd

Het Expertisepunt LOB heeft in januari een nieuwe handreiking LOB voor het mbo gepubliceerd: ‘Van oriëntatie naar ontwikkeling’. Deze handreiking voor studieloopbaanbegeleiders, loopbaanbegeleiders , mentoren/docenten, lob-coördinatoren, decanen en teamleiders in het mbo is bedoeld als hulpmiddel bij het versterken van de bestaande loopbaanbegeleiding van studenten.

Het belang van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)

We zien het om ons heen: beroepen veranderen snel. De jongeren van nu komen straks in een beroepenwereld terecht waar ze om moeten kunnen gaan met veranderingen op de arbeidsmarkt en zich nieuwe vaardigheden eigen moeten kunnen maken. Ze moeten zich dus kunnen ontwikkelen tot mensen die weten wat ze kunnen en wie ze zijn, tot mensen die bewust in de wereld staan. Dit vraagt nogal wat van het onderwijs! Hoe bereid je leerlingen en studenten voor op die veranderende samenleving?

Dit leren voor je loopbaan is nou precies het doel van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). LOB gaat om het aanleren van vaardigheden om een leven lang te ontwikkelen en om het leren maken van keuzes. LOB draagt bij aan de ontwikkeling van leerlingen en studenten tot wendbare en zelfsturende professionals, maar ook aan persoonlijke ontwikkeling. Dat is het belang van LOB: jongeren inzicht bieden in hun eigen kwaliteiten, mogelijkheden, waarden en motieven en vaardigheden aanleren om weloverwogen keuzes te kunnen maken en stappen te nemen om deze gemaakte keuzes te realiseren.

Nieuwe handreiking LOB voor het mbo

In januari heeft het Expertisepunt LOB een nieuwe handreiking LOB voor het mbo gepubliceerd: ‘Van oriëntatie naar ontwikkeling’. Deze handreiking voor studieloopbaanbegeleiders (slb’ers), loopbaanbegeleiders (lob’ers), mentoren/docenten, lob-coördinatoren, decanen en teamleiders in het mbo is bedoeld als hulpmiddel bij het versterken van de bestaande loopbaanbegeleiding van studenten. In deze handreiking lees je wat moet en wat mag. Je school beslist zelf op welke manier LOB wordt gefaciliteerd en past bij de eigen visie en het beleid. Vervolgens besluiten je opleidingsteams hoe ze LOB organiseren, coördineren en uitvoeren.

Download hier de handreiking LOB mbo: van oriëntatie naar ontwikkeling